A műszaki vizsga armageddon második felvonása közeleg

Az autósok számára komoly kihívást jelenthet az időben történő műszaki vizsgáztatás, amelynek elmulasztása akár a nyaralási terveket is keresztülhúzhatja.

Az elmúlt időszakban egyre többet lehet hallani a műszaki vizsgaállomásokon kialakult hosszú várakozási időkről. Ennek oka többek között a koronavírus-járvány idején kialakult helyzet, valamint a járműtulajdonosok halogatása és figyelmetlensége is. A műszaki vizsgákra váró autók száma közel azonos maradt az elmúlt két évvel, miközben több vizsgaállomás is bezárt, ami pénzügyi okokra vezethető vissza. A vizsgadíjak nem emelkedtek, de a költségek jelentősen nőttek.

A jogszabályok értelmében minden négy évnél idősebb autónak kétévente kötelező az államilag ellenőrzött műszaki vizsgán részt vennie. Azoknak az autóknak, amelyeknek a műszaki engedélyét 2022 nyarán újították meg, idén nyáron lejár a két éves érvényesség, így ismét vizsgáztatniuk kellene a járműveiket. Ez több százezer autót érinthet.

Az Economx beszámolója szerint a Covid idején a járműtulajdonosoknak nem volt szükségük műszaki vizsgára menniük, de 2022 nyarán hirtelen véget ért ez a mentesség. Ennek következtében az autósok százezrei egyszerre keresték fel a vizsgabázisokat, és az időpontok hetekkel előre beteltek. Ez a helyzet most ismételten előfordulhat, hiszen a "műszaki vizsga armageddon" második felvonása közeleg.