Kövér Mihály Csaba a nyírmártonfalvi polgármesteri székben

Június 9-én rekordszámú jelölt, összesen hatan indultak a nyírmártonfalvi polgármesteri címért, ahol a lomb nélküli lombkoronasétány miatt országosan ismertté vált településen végül Kövér Mihály Csaba győzedelmeskedett. Kövér, aki korábban már 13 évig töltötte be ezt a pozíciót, kevesebb mint száz szavazattal múlta felül az előző polgármestert, Filemon Mihályt.

Öt évig tartott Filemon Mihály polgármestersége Nyírmártonfalván, Hajdú-Bihar megyében. Kövér Mihály Csaba, a független jelölt a szavazatok 38,43 százalékával nyerte meg a választást, 71 szavazattal többet kapva, mint a hivatalban lévő polgármester. Filemon az elmúlt másfél év korrupciós botrányai miatt vált ismertté országszerte. A választáson hat független jelölt indult, de Kövér és Filemon között alakult ki az érdemi verseny.

Nyírmártonfalván a választópolgárok 71,24 százaléka vett részt a vasárnapi voksoláson, ami még az országos részvételi rekordot is meghaladja.

Békesség és fejlesztések

Kövér Mihály Csaba korábban, 2006 és 2019 között már vezette a települést, először az MSZP színeiben, később függetlenként. A 2019-es választáson alig maradt alul Filemonnal szemben. A választás után kivonult a helyi közéletből, és tanítani kezdett egy debreceni gimnáziumban.

A győzelem után Kövér elmondta, hogy nem volt egyszerű a siker, mivel a hivatalban lévő polgármesterek általában előnyben vannak. A kampányát későn, az ajánlóívek leadása után kezdte meg, és párttámogatást szándékosan nem kért. Az MSZP-ből 2014-ben kilépett, és azóta sem kívánt kapcsolatot tartani a nagypolitikával.

Kövér szerint a település legnagyobb problémája a megosztottság és a rossz hangulat volt, ezért beiktatása után a békesség megteremtését és az árokásás megszüntetését tűzte ki célul.

A fiatalok megtartása és a piac kérdése

A polgármester kampányígéretei között szerepelt a már elkezdett beruházások befejezése. A félkész piacot nem tartja jó ötletnek, de mivel már épül, be kell fejezni. A falu lélekszámának növelése és a fiatalok megtartása, illetve visszacsábítása a falusi CSOK és a babaváró hitel segítségével történhet. Kövér szerint új munkahelyek teremtése helyben nem reális, mivel a lakosság nagy része Debrecenbe jár dolgozni.

Az új polgármester és képviselő-testület beiktatása októberben várható, Kövér szerint a leköszönő polgármesternek nem kellene megnehezítenie az átmenetet, ha a köz javát szolgálja.

A jelöltek és a lombkoronasétány

A választás előtt a jelöltek többsége egyetértett abban, hogy a falu lakóinak félelemben tartása és a szabad véleménynyilvánítás ellehetetlenítése a legfőbb probléma. Kövér Mihály Csaba a választás előtt nem kívánt nyilatkozni, mivel egy korábbi lejárató kampány személyesen is megviselte.

A lombkoronasétány ügyében az Átlátszó számolt be először, amelyet Filemon Mihály magánszemélyként építtetett, miközben az erdőt tarra vágta. Az ügyben több feljelentés is született, az Integritás Hatóság súlyos szabálytalanságokat talált. A fákat azóta újratelepítették, de lombokról továbbra sem lehet beszélni.

Háberman Dávid – Szopkó Zita