Egyre csúnyább, ami a magyarok egyik kedvenc befektetésénél történik

Egyszeri jelenségnek már nem tekinthető, ami a kötvényalapok piacán történik: április után májusban is jelentős tőkekiáramlást tapasztalhattunk, ami egyértelmű trendfordulóra utal. Ezzel szemben a többi befektetési alap kategória, különösen az abszolút hozamú és vegyes alapok, növekedést mutatott májusban, ami ellensúlyozta a kötvényalapokból történő tőkekiáramlást.

2022 májusa óta folyamatosan növekedett a befektetések mértéke a hazai kötvényalapokban, minden hónapban jelentős friss tőke áramlott be. Áprilisban azonban ez a tendencia megtört, közel 44 milliárd forint távozott, és májusban további több mint 55 milliárd forint hagyta el a kötvényalapokat. Ezáltal a kötvényalapok szenvedték el a legnagyobb vagyonkiáramlást a múlt hónapban, míg a pénzpiaci alapok közel 22 milliárd forintos kiáramlással követték őket. A vegyes és abszolút hozamú alapok viszont szoros versenyben, 58,5 és 58,3 milliárd forintos beáramlást értek el.

A kötvény- és pénzpiaci alapokból történő tőkekiáramlás ellenére a többi kategória kereslete miatt a múlt havi nettó értékesítés 82 milliárd forintnál zárt, ami bár szerényebb a korábbi hónapok 200-400 milliárdos növekményeihez képest, mégis növekedést jelent. A hozamok kedvező alakulása révén az alapok májusban 92 milliárd forintot nyertek. Ennek eredményeképpen a befektetési alapokban kezelt összvagyon ismét növekedett, május végén megközelítve a 15800 milliárd forintot.

A kötvényalapok továbbra is a legtöbb pénzt kezelő kategóriát képviselik 5736 milliárd forinttal május végén, de a vegyes alapok közel 2200 milliárd forinttal, és az ingatlanalapok 2093 milliárd forinttal követik őket. A részvényalapokban kezelt vagyon először haladta meg az ezermilliárdos szintet májusban. Az elmúlt két hónap tőkekiáramlása után a kötvényalapok elveszíthetik a legkeresettebb alap címét, hiszen az abszolút hozamú alapok és a vegyes alapok is jelentős növekedést mutattak.

A vagyonarányos hozam tekintetében a részvényalapok állnak az élen több mint 10%-os hozammal májusig bezárólag, az abszolút hozamú alapok 5% feletti teljesítménnyel rendelkeznek, míg a vegyes alapok hozama 3,65%-os.

A kötvényalapok iránti kereslet csökkenése már a márciusi adatokból is kikövetkeztethető volt, és az áprilisi-májusi tőkekiáramlás egy új trend kezdetét jelzi. A kötvényalapok teljesítményét két fő tényező befolyásolja: az általános hozamszint és a hozamok változása. Az alacsonyabb módosított átlagidővel rendelkező alapoknál a hozamok változása kisebb árfolyamváltozást eredményez, míg a nagyobb módosított átlagidővel rendelkező portfólióknál a hozamok változása és iránya hatványozottan fontos. Az írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.