Újabb részletek kerültek nyilvánosságra a Karácsony-hangfelvételekről

Ismeretlen forrásból újabb, korábban nem hallott részletek szivárogtak ki a Karácsony Gergely főpolgármesterrel kapcsolatos hangfelvételekről, amelyeket a kuruc.info oldalon tettek közzé.

A kiszivárgott hanganyagok állítólagosan több különböző helyszínen készültek, és a felvételek vágottak. Egy részletben, amelyen egy villamoson készült felvétel hallható, a főpolgármesterként azonosított személy egy ernyőszervezet létrehozásának szükségességéről beszél, amely adatbázist és aktivistarendszert biztosítana a párttól függetlenül. Egy másik, elmosódott felvételen pedig Vitézy Dávidról és Ungár Péterről esik szó, akiket a felvételen szereplő személy a NER-hez való kötődésük és személyes jellemzőik miatt említ. A felvételen Vitézyt "kis autisztikus személyként" írják le, aki állítólag nem bírná a kampányt, és arról beszélnek, hogy "a NER-be beleszületett, de generációs támadásból illetve a melegségük miatt kilógnak a sorból, így inkább önmegvalósítanak". Ezen kívül hallhatóak a korábban is ismert "lapáttal fogjuk ütni" kifejezéssel jellemezhető részletek is.

Vitézy Dávidot megkeresték a felvételekkel kapcsolatban, de ő az LMP elnökére, Ungár Péterre hivatkozva nem kívánt nyilatkozni. Ungár Péter viszont megerősítette, hogy szerinte Karácsony Gergely hangja hallható a felvételeken, és úgy véli, hogy ezek nem titkosszolgálati akciók eredményei, hanem a Párbeszéd párt belső köreiből származnak. Az autizmussal kapcsolatos megjegyzést különösen felháborítónak találta, és szerinte Karácsonynak bocsánatot kellene kérnie az autistáktól és hozzátartozóiktól.

Karácsony Gergely a Telex választási értékelő műsorában beszélt a hangfelvételek korábban nyilvánosságra került részéről. Elmondása szerint ő maga is hallható a felvételeken, de ezeket a beszélgetéseket először hallotta. A főpolgármester szerint a felvételeken elhangzottak jelentősége csekély, és a beszélgetések különböző időpontokban, akár évekkel ezelőtt is megtörténhettek. Karácsony hangsúlyozta, hogy a lehallgatások Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjét érintik, és ez súlyos bűncselekménynek minősül. A beszélgetések baráti körben zajlottak, és a főpolgármester szerint nem belső kiszivárogtatások eredményei.

A cikk frissítésére várva keresték Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri hivatal sajtóosztályán keresztül, hogy megkérdezzék a kiszivárgott új részletekről, de választ egyelőre nem kaptak.