Kínai hitelpiaci adatok elmaradnak az elemzői várakozásoktól

Kínában májusban a jüanban jegyzett új bankhitelek összértéke 950 milliárd jüanra nőtt, ami jelentősen elmarad az elemzők által várt 1255 milliárd jüantól. Az előző hónaphoz képest emelkedést mutatnak az adatok, hiszen áprilisban 730 milliárd jüan értékű új hitelt jegyeztek a bankok, azonban ez az összeg még mindig kevesebb, mint amit tavaly májusban, 1360 milliárd jüan értékben bocsátottak ki.

A jüanban fennálló teljes banki hitelállomány májusban csupán 9,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami rekordalacsony mértékű növekedést jelent, miközben az elemzők 9,5 százalékos növekedésre számítottak.

A teljes társadalmi finanszírozás, amely a gazdaságban kihelyezett hitelek és likviditás legátfogóbb mérőszámát jelenti, májusban 2070 milliárd jüant ért el. Ez az összeg is alulmarad az elemzők által várt 2200 milliárd jüannál.

A jegybanki adatok alapján májusban az M2 pénzmennyiség, amely az azonnal felhasználható készpénzt, a látra szóló és a lekötött betétek egyenlegét foglalja magában, 7,0 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ez a növekedési ütem szintén elmarad a szakértők által várt, áprilisi 7,2 százalékos bővüléstől.