Katonák az iskolapadok mögött

Egy frissen elfogadott törvény értelmében a 55 év feletti katonákat kötelező lesz alkalmazni a tankerületekben, függetlenül attól, hogy rendelkeznek-e pedagógus végzettséggel. Civil szervezetek aggódnak az oktatás jövője miatt és a törvény visszavonását követelik.

A gyorsított eljárásban elfogadott törvény lehetővé teszi, hogy a 55 év feletti katonákat átvezényeljék a tankerületekbe, ahol a pedagógus végzettség hiányában is alkalmazni kell őket. A tankerületek kötelesek lesznek rövidített tanfolyamokon kiképezni őket, és már a képzés ideje alatt is foglalkoztatniuk kell őket, esetlegesen kedvezőbb munkafeltételek mellett, mint a végzettséggel rendelkező pedagógusoknak.

A Tanítanék, a Civil Közoktatási Platform, a Szülői Hang Közösség és a Szülői Összefogás Közösség szerint a törvény gyalázatos és szakmailag botrányos, és azt állítják, hogy a kormány ezzel beismeri: hazudott a pedagógushiányról és nem tudta vonzóvá tenni a pedagógus pályát.

A kormányzat álláspontja szerint a 55 év feletti katonák alkalmasak pedagógusnak, és a státusztörvény módosítása értelmében kötelesek őket alkalmazni, ha megfelelnek az alkalmazási feltételeknek, amelyek részletei nem ismertek. A civilek szerint a törvény lehetővé teszi, hogy a katonákat, akiknek nincs tanári végzettségük, mégis pedagógusként alkalmazzák, és ha szükséges, ki is kell őket képezni erre a feladatra.

A törvény nem részletezi, hogy a normál pedagógusképzésről vagy valamilyen gyorsított oktatásról van-e szó. A tankerületek dönthetnek arról, hogy a képzés alatt milyen feladatokat kapnak a katonák.

A civilek szerint a törvénymódosítás a pedagógushiány elfedésére szolgál, és a katonák, akik korábban nyugdíjba vonultak, most az oktatás megreformálását és az iskolai rend megerősítését hivatottak elősegíteni. A civil szervezetek tiltakoznak az egyeztetés és a szakmaiság hiánya miatt, és követelik a törvény visszavonását.