Ingyenes KRESZ-suli a Városligetben

A Városligeti KRESZ-parkban ingyenes nyári KRESZ-suli indul, amelyet a Liget Budapest Projekt és a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum közösen szervez, és ahol 1400 gyereket várnak az ország minden részéből.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek a sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a nemrégiben átadott, 30 ezer négyzetméteres megújított parkrészleten 6 ezer négyzetméteren épült fel a KRESZ-park. Gyorgyevics kiemelte, hogy a KRESZ-park, a kutyás élménypark és a Mőcsényi Mihály botanikus kert átadásával új minőség bontakozik ki a Városligetben, amely a társadalmi felelősség jegyében valósult meg.

A KRESZ-suli program célja, hogy a gyerekek és fiatalok megismerjék a biztonságos közlekedés alapjait. Gyorgyevics hangsúlyozta, hogy a programban olyan partnerek vesznek részt, mint a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, akik a kerékpározás alapjaitól kezdve a városi közlekedésig sok mindent megtanítanak a résztvevőknek, óvodás kortól középiskolás korig.

A KRESZ és az egészségügyi oktatás szeptember elsejétől bekerül a középiskolai tananyagba, de a városligeti KRESZ-suliban már óvodás kortól kezdődően is adják ezeket az ismereteket. A program augusztus 27-ig tart, hetente kétszer vehetnek részt a gyerekek a játékos oktatáson, amely ingyenes a Liget+Kölyök tagsággal rendelkezők számára, de előzetes regisztráció szükséges. A résztvevők pecsétgyűjtő füzetet kapnak, és a harmadik alkalom után Liget-jogosítványt szerezhetnek.

Schneller Domonkos, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke szerint a balesetmentes közlekedés a szívügyük, és bízik abban, hogy az együttműködés hozzájárul a közlekedési tudatosság növeléséhez. Schneller kiemelte, hogy a Liget-jogosítvány megszerzése után a gyerekek kedvezményesen tekinthetik meg a múzeum "Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben" című kiállítását, amely a közlekedés és a klímaváltozás hatásait mutatja be.

A KRESZ-parkban a múzeum és a Bikeride Sportegyesület szakemberei rendszeresen tartanak ingyenes foglalkozásokat, ahol a gyerekek a közlekedés alapismereteitől a biztonságos kerékpározásig sok mindent elsajátíthatnak. Emellett a gyakorlatban is kipróbálhatják a leggyakoribb közlekedési helyzeteket, és megtanulhatják, hogyan tartsák karban a kerékpárjukat. A gyerekek kéthetenként kedden múzeumpedagógusok vezetésével három tematikus workshopon vehetnek részt, és augusztus közepéig szombatonként a Bikeride Sportegyesület edzői és sportolói is várják őket a 60 perces KRESZ-suli foglalkozásokon.

(MTI)