Ilaria Salis szabadlábon, de mentelmi jogának felfüggesztését kérik

Lekerült a nyomkövető a Magyarországon bíróság elé állított, de vasárnap Olaszországban EP-képviselőnek választott antifa aktivista lábáról.

A magyar rendőrség pénteken 13 órakor eltávolította Ilaria Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, így a jelenleg Budapesten házi őrizetben lévő olasz antifasiszta aktivista szabadon távozhat az országból. Salis már telefonált olaszországi ügyvédeinek a hírrel, hogy megkapta a magyar bíróság azon döntését, amely szerint elhagyhatja a házi őrizetet.

A 39 éves olasz nőt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy tavaly februárban külföldi társaival Budapestre utazott, hogy az itt tartott szélsőjobbos gyűlésre érkezőket bántalmazzák. A vád szerint Salis két támadásnál volt közreműködő, bár személyesen nem bántalmazta az áldozatokat. Tárgyalása idén kezdődött el, és fogva tartásának körülményei, különösen az, hogy vezetőszáron, megbilincselt kézzel és bokával vezették be a bíróságra, tiltakozást váltottak ki Olaszországban. Magyarországon ez bevett eljárás, de Olaszországban nem.

Az olasz Zöldek És Baloldal Szövetsége nevű párt EP-képviselőnek jelölte Salist, aki a mandátumot is elnyerte, több mint 160 ezer szavazatot begyűjtve. Magyarországi ügyvédje, Magyar György indítványt nyújtott be a szabadon engedésére. A Repubblica szerint hétfőn már Olaszországban ünnepelheti 40. születésnapját az antifa aktivista.

Azonban a történetnek még nincs vége, mivel a Fővárosi Törvényszék indítványozza Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél. A törvényszék pénteken felfüggesztette a Salisszal szembeni büntetőeljárást, miután az olasz nőt a Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) listáján EP-képviselőnek választották, de az Európai Parlament elnökéhez fordulnak, hogy döntést hozzanak a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről. Salist a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja.

Az EU kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az EP ülésszakaszainak ideje alatt az EP tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik. Azaz a Salis ellen folyó magyarországi eljárást felfüggesztik, és abban az esetben indítják csak újra, amennyiben az EP úgy dönt, hogy kiadható.

Salis ügyében az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni is tárgyalt Orbán Viktorral, de márciusban a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarországon marad börtönben az aktivista. A megoldást végül az jelentette, hogy egyrészt családja letette érte a 16 millió forintos óvadékot, másrészt az olasz zöldpárt listavezetőként indította el az európai parlamenti választáson, ahol aztán mandátumot is szerzett, így fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást.

A rendőrség csütörtök délutáni közleményében visszautasította a részrehajlás vádját, hangsúlyozva, hogy a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően végzik feladataikat, és minden elkövetőt az igazságszolgáltatás elé állítanak. Az Ilaria Salis ügyében kialakult diplomáciai csörte mellett a rendőrség a szélsőbalos Fáklya közösség tagjaira mért támadás kapcsán is nyomozást folytat, és két támadót már el is fogtak.