Figyeljen, hol foglal nyaralást: fontos változás a szállásfoglalásban

Mostantól a szállodák és szállásadók szabadon dönthetnek arról, hogy alacsonyabb árat kínálnak-e saját értékesítési csatornáikon, mint amit a bookingos vagy airbnb-s árakon keresztül kínálnak.

Június 11-én az Országgyűlés egy jelentős törvénymódosítást fogadott el, amely 2024. július 1-től lehetővé teszi a szálláshelyek számára, hogy saját honlapjukon alacsonyabb árat kínáljanak, mint az online szálláshely-közvetítőkön (OTA-kon). Ez a változás jelentős hatással lehet a szálláshelyek és a vendégek közötti kapcsolatra.

Az új szabályozás egyik kulcsfontosságú eleme, hogy tisztességtelen szerződési feltételnek minősül, ha egy szálláshely-szolgáltató nem kínálhatja szolgáltatását olcsóbban saját weboldalán, mint az OTA-kon. Ennek köszönhetően a szálláshelyek mostantól szabadon alakíthatják áraikat, és a legjobb ajánlatokat közvetlenül kínálhatják a vendégeiknek.

A szállásközvetítő cégek jelentős forgalmat generálhatnak a szállásadóknak, de magas jutalékokat számítanak fel, és gyakran nem nyújtanak további szolgáltatásokat. Ez a gyakorlat most változhat az új törvénymódosításnak köszönhetően.

A közvetlen foglalások nemcsak pénzügyi megtakarítást jelenthetnek a vendégek számára, hanem extra kedvezményeket és jutalmakat is kínálhatnak. Ilyenek lehetnek például a welcome drink, előre lefoglalt szolgáltási kedvezmények, enyhébb előlegfizetési vagy lemondási feltételek, valamint kedvezőbb gyerekárak.

A hűségprogramokban részt vevő szálláshelyek, mint például a Booking Genius, az Expedia OneKey vagy a Szallas.hu programja, a jövőben a közvetlenül foglaló vendégek számára is elérhetővé tehetik ezeket a kedvezményeket.

A szálláshelyek gyakran hirdetik weboldalukon, hogy a legjobb árat garantálják közvetlen foglalás esetén, ami további ösztönzést jelenthet a vendégek számára, hogy ne az OTA-kon keresztül foglaljanak.

Összességében az új törvénymódosítás lehetőséget teremt a szálláshelyeknek, hogy növeljék bevételeiket és versenyképességüket a közvetlen foglalások révén, miközben a vendégek számára kedvezőbb árakat és feltételeket biztosítanak.