Izgalmas borkóstolók várnak országszerte: hétvégi programajánló

Ezen a hétvégén sem unatkozunk majd, hiszen számos borkóstoló esemény várja a borbarátokat országszerte. Badacsonytól Etyekig, a kékfrankosoktól a kéknyelűig számos ízletes program kínálkozik.

Badacsonyban a Bortriatlon keretében a borvidék három ikonikus fajtáját, a szürkebarátot, kéknyelűt és rizlinget kóstolhatják meg az érdeklődők június 14-16. között. A résztvevő pincéknél a gazdák személyesen töltik a bort, miközben mesélnek a borokról, történetükről és szakmai titkaikról.

Etyeken a ChardonnÉJ eseményen június 15-én egy kötetlen kerti partin ismerkedhetnek meg a látogatók a chardonnay-kal, amelyek a borászatban közel 30 éve készülnek.

A Kékfrankos és Régi Magyar Fajták Fesztiválja idén is megrendezésre kerül, június 15-én, ahol a kékfrankos mellett a kadarka és a kárpát-medencei fajták kerülnek fókuszba. A Vári úti Széleskedvű Rendezvényház környékén és a hétsoros pincefalu helyszínein kóstolhatják meg a látogatók az ország legjobb kékfrankosait és kadarkáit.

Az első Pincészetek Éjszakája rendezvény is június 15-én kerül megrendezésre, ahol a résztvevők 15 órától 3 különböző helyszínen kóstolhatják meg 6 borászat borait és a hozzájuk készített borkorcsolyákat.

Végül, de nem utolsósorban a Badacsonyi Kéknyelű rajongói és jövendőbeli szerelmesei is találnak maguknak programot. A Kéknyelű Virágzás Ünnepe a Badacsony-hegy déli lejtőjén, a Borászati Kutató Intézet Kéknyelű-ültetvényének teraszán várja őket június 15-én.

A borfesztiválok és borkóstolók mellett azonban fontos kiemelni a Balaton vízminőségének megóvásának fontosságát is. A "Őszintén a Balatonról" szakmai találkozón elhangzott előadásokból kiderült, hogy a Balaton vizét számos emberi eredetű szennyező veszélyezteti, mint például gyógyszermaradványok, fogamzásgátló hormonszármazékok, UV-szűrő vegyületek, növényvédő szerek és mikroműanyagok. A Balatonnál még nincs vészhelyzet, de a trendek aggodalomra adnak okot, és a humán egészséget veszélyeztető helyzet egyelőre nem áll fenn. A szakértők ajánlásai szerint a döntéshozóknak és a Balaton környéki lakosoknak, üdülőtulajdonosoknak és turistáknak is aktívan hozzá kell járulniuk a vízminőség megóvásához, például a kockázatos anyagok tudatosabb használatával és a hulladékok figyelmesebb kezelésével.