Kóddal könnyű: egy Dob utcai ház pincéjében már drogtanya és kupi üzemel

Egy Dob utcai társasház egyik lakója végső elkeseredésben a sajtó nyilvánosságához fordult, mert a bulinegyed, az Airbnb, az adatvédelem, a drog és a prostitúció olyan elegyet alkotott, amely az egyik lakót már kirobbantotta otthonából. Riportunk során a helyszínen éppen akcióztak a betolakodók, amikor ott jártunk.

A Dob utcai 21 lakásos társasház közelében található a bulinegyed, és a számzáras kulcsdobozok alapján jelenleg 7-8 lakást adnak ki Airbnb szolgáltatáson keresztül, ami jelentős növekedés a tavalyi egyetlen lakáshoz képest. Erzsébetváros Önkormányzatánál 2020-ban felállt egy Rövidtávú Lakáskiadás Munkacsoport, de alig egy év után minden a régiben maradt.

A ház pincéjébe több hajléktalan is bejutott, és a pincelejáró tűzszakasz-határoló ajtó biztonsági okokból nem zárható. Az ajtó betörései megszűntek, de a pincében a hajléktalanszálló mellett megjelent a prostitúciós szolgáltatás is.

A lakók elvesztették a kontrollt a pincéjük felett, értékeiket már nem tárolják ott, miután a pincerekeszek ajtajait letépték. Egy lakó a kapukód miatt kizárta magát, és a Google keresőbe írva a ház címét és a kapukódot, rábukkant arra, hogy egy lakáskiadással foglalkozó cég több száz budapesti társasház kapunyitó kódját tette közzé az interneten.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tájékoztatása szerint a kapunyitó kódok nem minősülnek személyes adatnak, mivel nem kötődnek kizárólagosan egy adott személyhez, és módosíthatóak. Így a kapunyitó kódok nyilvánosságra hozatalával adatvédelmi jogsértés nem valósult meg.

Szikszai Sándor, aki a földszinten élt albérletben, már elköltözött, mivel a főbérlő árulja a lakást, ami tovább súlyosbíthatja a maradó lakók helyzetét. Szikszai úr szerint a helyzet nehezen összeegyeztethető egy normális polgári élettel, mivel a szállások olyan embereket vonzanak, akik ki akarják engedni a gőzt.

A pinceajtó mellett egy számkódos kulcstároló található, ami azért van a közös terület főfalán, hogy az ellenőrzők ne tudják, melyik lakásajtó tartozik hozzá. Egy alkalommal, amikor a pinceajtó váratlanul kinyílt, két gyanús alak jött ki, akiket Szikszai úr kizavart a házból.

A pincében drogtanyává vált a hely, ahol a rendőrjárőrök is gyakran járnak, és a házmester már sok mindent kidobott. Szikszai úr elkeseredésében még a választáson is elindult képviselő-jelöltként, de nem sikerült bejutnia a közgyűlésbe, így már az elköltözését tervezi.