Ötven új Mercedes csuklósbusz érkezik jövőre Budapestre

Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik 2025 második felében a fővárosba, amelyek a modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát kivitelükkel szolgálják majd a Budapesten utazók kényelmét.

A BKK által lefolytatott közbeszerzési eljárás eredményeként, amely a lejáró operátori szerződés pótlására irányult, 2025. második felétől ütemezetten állnak majd forgalomba az új járművek. Az ArrivaBus Kft. adta a legkedvezőbb ajánlatot a tavaly kiírt tenderen, így ők lettek az eljárás nyertesei. A BKK és az ArrivaBus Kft. közötti szerződés aláírása csütörtökön történt meg, amely 10 évre szól, és további két évvel meghosszabbítható.

A Mercedes legmodernebb alacsony padlós Citaro G típusú autóbuszai a szolgáltatást fogják biztosítani, amelyek hozzájárulnak a fővárosi közösségi közlekedés színvonalának javításához. Az új buszok jellemzői között szerepelnek a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő Euro 6e dízel besorolás, az akadálymentes kialakítás, valamint a tágas férőhely, légkondicionálás, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer és nagy méretű monitorok, amelyek növelik az utasok komfortérzetét és biztonságát.

A buszok Dél-Budán, Dél-Pesten és a Rákóczi út–Thököly út–Újpalota útvonalon fognak közlekedni, így széles körben szolgálva a városi közlekedést. Az új járművek akadálymentes kialakításuknak köszönhetően segítik az idősebb utasokat, illetve a mozgáskorlátozottakat és a babakocsival közlekedőket is.

A BKK közleménye szerint hamarosan további ötven csuklós, valamint ötven szóló dízelautóbusz üzemeltetéséről is megállapodás születhet. Emellett a fővárosi önkormányzat és a BKK elkötelezett a fenntartható működtetés mellett, és "a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhető Budapest megteremtése" érdekében a fennmaradó kilencven busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos meghajtású - ötven szóló, húsz csuklós és húsz midi - autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak.