Budapesti reptéri szolgáltatók egyesülése

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tevékenykedő Airport Service Budapest Zrt. (AS Budapest) és a Menzies Aviation Hungary Kft. bejelentette, hogy egyesítik erőiket a hatékonyabb és versenyképesebb földi, árufuvarozási és lounge szolgáltatások nyújtása érdekében. Az egyesülésre irányuló tranzakciót még a versenyjogi hatóságoknak kell jóváhagyniuk.

Az AS Budapest Zrt. 35 százalékos részesedést szerzett a Menzies Aviation Hungary Kft.-ben, amelynek neve változatlan marad. Az AS Budapest jelentős szereplője a repülőtéri földi kiszolgálásnak, többek között utas-, légiáru- és repülőgép-kiszolgálási feladatokat lát el, valamint a Skycourt Lounge üzemeltetéséért is felelős. A Menzies Aviation Hungary Kft. pedig nemzetközi hátterével és jelentős ügyfélkörrel rendelkezik, anyavállalata, a Menzies Aviation révén, amely a világ egyik legnagyobb reptéri földi kiszolgálója.

A Menzies Aviation Hungary Kft. 2022-ben jelentős növekedést mutatott, 6,8 milliárd forintos értékesítési nettó árbevétellel, ami jelentős növekedés az előző évi 3,4 milliárd forinthoz képest. Az adózott eredménye is pozitív irányba változott, 392 millió forintot ért el a 2021-es 472 millió forintos veszteséggel szemben. Az Airport Service Budapest Zrt. szintén növekedést könyvelhetett el, 2023-ban 7,3 milliárd forintos értékesítési nettó árbevétellel, az előző évi 7 milliárd forinthoz képest, bár az adózás előtti eredménye 1 milliárd forintos mínuszban zárta az évet az előző évi 692 millió forintos negatív eredménnyel szemben.