Orvosra súlyos pénzbüntetést szabtak ki hamis igazolások kiállítása miatt

Egy budapesti főorvos 600 ezer forintos pénzbüntetést kapott, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat csapdájába esett, és hamis igazolást állított ki egy nem létező vietnámi "beteg" számára.

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádja szerint a 54 éves orvos, aki egy budapesti ambulancián rendelt, valós vizsgálat nélkül igazolta volna, hogy egy "beteg" nem szállhat repülőgépre. Az ügyészség szerint az eljárás a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálata és feljelentése nyomán indult. A Szolgálat munkatársa, a tárgyalótiszt, 2023 áprilisában beszélgetést kezdeményezett az orvossal, és azt állította, hogy egy vietnámi ügyfelét ki fogják toloncolni, de szeretné ezt orvosi igazolással késleltetni, amely szerint a vietnámi egészségügyi okból nem utazhat repülővel. A tárgyalótiszt hozzátette, hogy a vietnámi személy valójában nincs egészségügyi problémával, és nem is tud megjelenni a rendelésen, mivel külföldön tartózkodik, illetve – hogy kiderítse, mennyire korrumpálható az orvos – azt is mondta, hogy az igazolásért 100 ezer forintot fizet neki. Az orvos a felajánlott összegre pozitívan reagált, de kifejezte aggodalmát egy lehetséges nyomozás miatt, és azt válaszolta, hogy az jól hangzik, de majd később megbeszélik, mivel tart attól, hogy egy megbízhatósági vizsgálat alapján – nem tudva, hogy épp az folyik – nyomozás indulhat ellene és börtönbe kerülhet. Ennek ellenére nem zárkózott el a segítségnyújtástól, és egy másik személy megjelenését javasolta a rendelésen.

Néhány nappal később a tárgyalótiszt és egy másik munkatárs, aki a vietnámi személyt "helyettesítette", megjelentek az orvosnál. Az orvos a "beteget" nem vizsgálta meg, és adatokat sem kért tőle, de a kezelőlapra rávezette, hogy a vietnámi "beteg" repülésre alkalmatlan, és még egy gyógyszert is felírt neki angolul, a látszat erősítése érdekében.

Ugyan az orvos vesztegetési pénzt nem fogadott el, a kötelezettségét azonban – annak szándékával, hogy ezzel valakinek jogtalan előnyt szerezzen – megszegte, ezért a Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség közfeladati helyzettel visszaélés bűntettével vádolta meg az orvost. A Pesti Központi Kerületi Bíróság a vád alapján a férfit 600.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta. A büntetővégzés egyelőre nem jogerős, zárja közleményét az ügyészség.