Idős édesanyját hagyta a hidegben, aki nem élte túl

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványára a bíróság súlyosította egy középkorú német férfi büntetését, aki magára hagyta idős édesanyját egy erdős területen, ahol az asszony kihűlés következtében meghalt.

A férfi 2022 nyarán költözött be Magyarországon élő édesanyja házába, aki csípőműtét után már csak kerekesszékkel vagy járássegítővel tudott közlekedni. Az édesanyja nyugdíjából élő, munkanélküli férfi gyakran italozott, és ilyenkor agresszíven viselkedett, egyébként pedig elhanyagolta az asszonyt. A ház eladása után először albérletbe költöztek, majd később az autójukban kényszerültek élni és aludni.

A vádlott 2022 októberében egy erdős területen kirakta 84 éves édesanyját az autóból, letakarta néhány ruhadarabbal, majd magára hagyta. Az idős, mozgásképtelen nő nem tudott segítséget hívni, és nem volt képes magát menteni, így kihűlés következtében elhunyt.

A Kaposvári Törvényszék emberölés bűntettében találta bűnösnek a férfit, és 12 év szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet kimondta, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. A Pécsi Ítélőtábla jogerős határozatával a büntetést 12 évről 14 évre súlyosította.

Egy másik, hasonlóan súlyos bűncselekmény kapcsán a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség vádiratában szerepel, hogy K. Igor, aki korábban rendőrként dolgozott, komoly anyagi nehézségekkel küzdött, és ezért döntött úgy, hogy pénzintézetek kirablásával próbálja megoldani anyagi gondjait. A vádlottat három bankrablással, személyi szabadság megsértésével és hivatali visszaéléssel vádolják. Amennyiben a bűncselekmények elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, tizenkét év fegyházbüntetést kaphat, plusz tíz évre eltiltják közügyektől, valamint több mint tizenegymillió forint vagyonelkobzás kiszabását indítványozták.