Bayer Zsolt az EU-s bíróság ítélete elleni tüntetésen: „Lassan tényleg megérkezünk a Szovjetunióba”

Péntek este hat órakor Bayer Zsolt tüntetést szervezett az Európai Bizottság budapesti képviselete elé, reagálva az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szembeni ítéletére, amely szerint Magyarországnak 200 millió euró átalányösszeget kell fizetnie, és naponta további 1 millió euró kényszerítő bírságot a korábbi ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.

A tüntetés helyszínének választása azért is érdekes, mert az ítéletet nem az Európai Bizottság hozta, ráadásul ők kevesebb bírságot kérték, mint amennyit végül az EU Bírósága megállapított. A demonstráción Bayer Zsolt mellett Huth Gergely, a Pesti Srácok és Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője is felszólalt. Bencsik András üzenetet küldött Magyar Péternek, a Tisza Párt alelnökének, arra buzdítva, hogy csatlakozzon hozzájuk, ha "tökös gyerek" – számolt be a Magyar Nemzet.

Ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF tagja szerint a magyar jog éppolyan értékes, mint a német, olasz vagy francia jog, és ha ezek a nemzetek megálljt parancsolhatnak Brüsszelnek, akkor Magyarországnak is ki kell állnia az "alkotmányos identitása" mellett. Lomnici azt is hozzátette, hogy idegen népesség nem telepíthető be Magyarországra a magyarok akarata ellenére, utalva az unió nagyvárosaiban tapasztalható káoszra.

Magyarország ellen 2018-ban indult eljárás a menekültügyi eljárások uniós jogba ütköző volta miatt, és 2020 decemberében a bíróság megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog szabályait a nemzetközi védelem és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások terén.

Bayer Zsolt a tüntetésen úgy fogalmazott, hogy "lassan tényleg megérkezünk a Szovjetunióba", és kritizálta a kötelező kvótát, amely szerinte most egymillió euró napi bírság formájában jelentkezik, mivel a bíróság kimondta, hogy Magyarország megtagadta a kvótát. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban Soros Györgyöt tette felelőssé az ítéletért, állítva, hogy a brüsszeli buborék Soros embereivel van tele, és Sorosnak terve van egymillió migráns bevitelére Európába. Priit Pikamäe főtanácsnok már 2020-ban megállapította, hogy Magyarország megsértette az uniós jogot a tranzitzónákkal és a visszatoloncolásokkal kapcsolatban, kifogásolva, hogy a tranzitzónák létezése miatt minden menedékkérelem "határeljárássá" vált, és a magyar hatóságok nem követték az uniós jogszabályokat.

A tüntetésen néhány száz ember vett részt, és a Lövőház utcából a Millenáris Parkba vonultak. Bayer Zsolt a tüntetésen azt mondta, szerinte az ítélet „beavatkozás a magyar demokráciába”, és Csurka Istvánt is idézte, aki szerint "kimentek a tankok, bejöttek a bankok". A publicista beszédét és a tüntetést a Himnusz zárta, ekkor Nagy Feró is megjelent a színpadon.