Az otthonfelújítási program kiírásának megjelenése és a jelentkezés kezdete

A tegnapi kormányinfón kiderült, hogy az otthonfelújítási program hivatalos kiírása hétfőn jelenik meg az Energiaügyi Minisztérium honlapján, és a pályázatokat július 1-jétől lehet benyújtani.

A korábbi bejelentések szerint az új otthonfelújítási program kiírása késik, és emiatt a pályázatokat nem lehetett június 3-tól benyújtani, ahogy azt sokan várták. A szakminisztérium társadalmi egyeztetés során érkezett javaslatok miatt halasztotta el a felhívás véglegesítését, amely a kormány következő ülésén kerül majd napirendre. A változásokkal szélesebb kör számára nyílhat meg a lehetőség a támogatás igénybevételére. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy a véglegesített felhívás hétfőn kerül ki az Energiaügyi Minisztérium honlapjára. Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint június 17-én regisztrálhatnak a kivitelezők, akiket az energiatakarékos otthonfelújítást tervezők választhatnak majd ki. A pályázók számára július 1-jén nyílik meg a program, tehát attól a naptól lehet benyújtani a jelentkezéseket.

A pályázat előkészítéséhez szükséges dokumentumok között szerepel a munkáltatói jövedelemigazolás, ingatlantulajdoni lap, személyi igazolvány, lakcímkártya, nemleges igazolás adótartozásról, és több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok). A kivitelezőket és tanácsadókat egy vállalkozói listán keresztül lehet majd kiválasztani, ahol az ingyenes energetikai tanácsadás mellett segítséget nyújtanak a termékek kiválasztásában és a kedvezményes alapanyagárak biztosításában.

Az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank konzorciuma kapott felhatalmazást. Összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban lesznek elérhetőek az uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjai. Az első 128 bankfiók május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg.

Az otthonfelújítási program keretében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes kalkulációkat lehet végezni, a kivitelezői minősítések segítenek a megfelelő szakemberek kiválasztásában, és egy műszaki és környezeti információs rendszer támogatja az építési termékek, építőanyagok ellátásbiztonságát és elérhetőségét. A program honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen közöl, és hozzájárul az építőipar élénkítéséhez, valamint a gazdaság újraindításához. Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását és mérsékli az energiaszektor környezetterhelését. A program mintegy 130 milliárd forint megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára.