Opus Global rekord profitot ért el a nehéz gazdasági helyzet ellenére

Az Opus Global Nyrt. 2024 első negyedévében, a nehéz külső gazdasági körülmények ellenére is rekord adózott eredményt ért el, ami részben a hatékonyságjavulásnak, részben a pénzügyi eredmény soron elkönyvelt nyereségnek köszönhető.

A társaság 144 milliárd forintos működési bevétellel zárta az időszakot, ami 13,8 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az ipari termelés bevétele kismértékben emelkedett, a turizmus jelentősen megugrott, míg a mezőgazdaság és élelmiszer üzletág, valamint az energetika szegmens bevétele csökkent. Az EBITDA 24,7 milliárd forintra rúgott, ami 3,9 százalékos csökkenés, de az EBITDA-marzs 1,7 százalékponttal javult, 17,1 százalékra.

A költségeket közel 15 százalékkal, 129,6 milliárd forintra sikerült csökkenteni, ami a szinergiahatásoknak és a hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhető. Az adózott eredmény 11,2 milliárd forintot tett ki, ami 3,6 százalékos növekedés az előző évhez képest, és első negyedéves rekordot jelent.

A pénzügyi eredmény soron jelentős javulás volt tapasztalható, a bázisidőszaki veszteséggel szemben 2,9 milliárd forintos pluszt könyvelt el a cég, ami a kamatterhek csökkenésének és jelentős árfolyam nyereségnek köszönhető. A 2,9 milliárd forintos plusz nagyban hozzájárult a 17,3 milliárd forintos adózás előtti nyereséghez, ami 16 százalékkal magasabb a bázisnál.

Az egyes szegmensek közül az iparban az árbevétel növekedése jellemző volt, a turizmusban a bevételek több mint 30 százalékkal emelkedtek, míg az élelmiszeripari és energetikai szegmensnél a bevételek csökkentek, de mindkét szegmens javuló eredményességről számolt be, és az energetika jelentős EBITDA-növekedést mutatott fel, és a negyedév első számú profit driverévé vált.

A pénzeszközök kismértékben emelkedtek az év végéhez képest, a készpénz-és egyenértékesek 253 milliárd forintra rúgtak, és a nettó hitel/saját tőke mutató is kismértékben csökkent.

Az Opus Global vezérigazgatója, Lélfai Koppány szerint az első negyedév alapján elérhető a társaság 2024-es konszolidált, 94 milliárd forintos EBITDA célja. Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport alapító-tulajdonosa szerint az Opus Global részvényeinek valós értéke 500 forint felett kellene, hogy legyen, és több komoly akvizíció előtt állnak, amelyek az első fél évben lezárulhatnak. A Mészáros Lőrinchez köthető vállalat tavaly 11,7 milliárd forint profitot ért el, az azt megelőző években 7-8 milliárd forint volt az éves profit. A rekorddöntögető 2023-as év után jól kezdte a társaság az idei évet is, és az első negyedévben először ért el ekkora nyereséget.