Brüsszel ritkán lép közbe az állami támogatások ügyében, de a magyar eset kivétel

Általában az Európai Unió jogszabályainak megfelelő állami támogatások már az egyeztetések során kiszűrődnek, azonban a magyar kormány a felsőzsolcai alkatrészgyár esetében sikertelenül próbálkozott kerülőutakon.

Az Európai Bizottság nemrégiben úgy határozott, hogy nem engedélyezi a magyar kormány számára, hogy 16 milliárd forint támogatást nyújtson egy felsőzsolcai autóipari alkatrészgyárnak. A brit vállalat, amely a BMW, a Mercedes-Benz, a Suzuki és a Volkswagen beszállítója lesz és 1500 új munkahelyet hoz létre, a támogatás nélkül is Magyarországon valósította volna meg a beruházást. Szijjártó Péter, amikor a gyárat tavaly ősszel felavatták, jelentette be az állami támogatást.

Az Európai Unióban szigorú szabályozás van érvényben az állami támogatásokra vonatkozóan, hogy elkerüljék a piactorzító hatásokat. A cél az, hogy egy vállalat ne kerülhessen előnybe pusztán állami támogatások révén, amelyek más piaci szereplőket hátrányos helyzetbe hoznának. A koronavírus-járvány idején ideiglenesen felfüggesztették ezeket a szabályokat, de az átmeneti időszak lejárta után a régi szabályozás ismét érvénybe lépett.

Az Európai Bizottság szóvivője az EUrologusnak elmondta, hogy ritkák azok a negatív döntések, amikor a Bizottság úgy ítéli meg, hogy egy támogatási intézkedés összeegyeztethetetlen a belső piaccal. A tagállamoknak lehetőségük van az intézkedésről szóló értesítést visszavonni, ha a Bizottság jelez, hogy az nem fogadható el. A felsőzsolcai ügyben a magyar kormány a regionális állami támogatásokról szóló jogszabályt kérte alkalmazni, amely szigorú feltételeket szab a támogatásoknak, például az ösztönző hatást, a támogatási felső határt, és a negatív hatások elkerülését.

A Bizottság évente átlagosan legfeljebb öt határozatot fogad el regionális beruházási támogatásokról, és ezek közül csak ritkán születik negatív döntés. A tagállamoknak lehetőségük van a határozat közlésétől számított két hónapon belül fellebbezni a Európai Törvényszéknél.