Európa Tanács: Magyarországnak cselekednie kell

A strasbourgi Európa Tanács Miniszteri Bizottsága aggodalmát fejezte ki a hosszadalmas magyarországi jogi eljárások miatt, és sürgette a hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket a probléma kezelésére.

A 46 tagországot tömörítő Európa Tanács Miniszteri Bizottsága pénteki strasbourgi közleményében hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg hiányoznak azok a hatékony jogorvoslati lehetőségek, amelyek a túlzottan elhúzódó jogi eljárások esetén állnának az érintettek rendelkezésére. A bizottság ezért felszólította a magyar hatóságokat, hogy erősítsék meg az ilyen esetekben érintett személyek kárpótlására irányuló intézkedéseiket.

A közlemény kiemelte, hogy Magyarországnak konkrét ütemtervet kellene kidolgoznia a közigazgatási és büntetőjogi jogorvoslati eljárásokhoz. Emellett arra is felszólították az országot, hogy találjon megoldást annak érdekében, hogy minden polgári eljárás, különösen a nem peres eljárások, megfelelő jogorvoslati lehetőséggel rendelkezzenek az emberi jogi egyezmény hatálya alatt.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága rámutatott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága jogerős ítéleteinek végrehajtása minden tagállamra nézve kötelező, és ez alapvető követelmény az emberi jogi egyezmény értelmében.

A bizottság tagjai kifejezték mély aggodalmukat amiatt, hogy a magyar hatóságok nem reagáltak kellőképpen a korábban hozott döntésekre. Ennek fényében a magyar hatóságokat arra kérték, hogy legkésőbb december 1-ig nyújtsanak be egy frissített cselekvési tervet, amely tartalmazza az összes lezáratlan ügyre vonatkozó információkat.