"Mi is meg tudjuk adni azt a szeretetet..." - Apa és Apu óriási küzdelmek árán fogadta örökbe a gyermekeit

Sokan el sem tudják képzelni, milyen lehet egy meleg pár élete Magyarországon, de a Szivárványcsaládokért Alapítvány kurátora és a Család az család mozgalom társalapítója, Pál Marci és férje, Hanol Ádám, a Pride-hónap kapcsán betekintést engedtek a Blikknek abba, milyen küzdelmek árán alapíthattak családot.

Pál Marci és Hanol Ádám, akiket Apa és Apu néven ismerhet a közvélemény, egy átlagos párként vágytak közös gyermekre, így az örökbefogadás mellett döntöttek. Magyarországon azonban ez nem egyszerű folyamat, különösen azután, hogy néhány éve elfogadtak egy melegellenes törvényt, amely megnehezíti az azonos nemű párok számára az örökbefogadást. Ennek ellenére Marci és Ádám hosszú jogi procedúra után törvényesen örökbe fogadhattak két gyermeket, akiknek szeretetteljes és stabil hátteret kívánnak biztosítani.

Marci szerint a Pride-nak jelentősége van Magyarországon, amíg az LMBTQ-közösség jogi hátrányokkal küzd, és örömmel látja, hogy egyre többen vesznek részt rajta. Egy reprezentatív kutatás szerint a magyarok 66%-a egyetért azzal, hogy az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők, ami Marci szerint a szivárványcsaládok megjelenésének köszönhető.

Marciék 2018-ban fogadták örökbe Andrist, még a törvénymódosítások előtt, érvényes örökbefogadási határozattal. Hannát, a két és fél éves kislányukat, azonban csak fellebbezések után tudták magukhoz venni 2022-ben. A kormányhivatal megpróbálta megtorpedózni Hannának az örökbefogadását, de a bíróság kimondta, hogy jogszabályellenesen jártak el, így Hanna náluk maradhatott.

A gyermekük jóléte és biztonsága volt a legfontosabb, és bár már szeretetben élhetnek négyesben, továbbra is oda kell figyelniük számos jogi szabályra és kitételre. Csak az egyikük lehet hivatalos gyámja a gyereknek, és ha bármi történne, különféle jogi procedúrákra lenne szükség a gyermek érdekében való eljáráshoz.

A gyerekek összeszoktak, Andris bátyként vigyáz Hannára, és a család számára az érzelmek és érzések a legfontosabbak. Egy holland felmérés szerint a szivárványcsaládokban élő gyerekek mentális egészsége és iskolai teljesítménye jó, és Marci szerint a tudomány is alátámasztja, hogy a gyerekek nem lesznek melegek attól, hogy a szülők azok.

Az Anyák napját is megtartják, ilyenkor a nagymamákat és a biológiai anyákat köszöntik, míg az Apák napja alulértékelt, ami éppen most vasárnap lesz.