Amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Kubához

Pénteken a Guantanamo-öbölben feltűnt a USS Helena nevű amerikai atom-tengeralattjáró, nem sokkal azután, hogy négy orosz hadihajó horgonyzott le Havanna kikötőjében. A CNN információi szerint az USS Helena rutin kikötői látogatás céljából tartózkodik az öbölben, ahol tengerbiztonsági és nemzetvédelmi feladatokat lát el.

Az Egyesült Államok haditengerészete és a Pentagon szóvivője, Sabrina Singh hangsúlyozta, hogy az orosz hadihajók kubai jelenléte nem jelent fenyegetést az Egyesült Államok biztonságára. Singh elmondása szerint az oroszok rendszeresen végeznek hasonló haditengerészeti látogatásokat, és az Egyesült Államok haditengerészete mindig figyelemmel kíséri az ilyen mozgásokat, különösen, ha azok az USA felségvizei közelében történnek.

A haditengerészet rombolói és P-8-as vadászrepülőgépek is követik az orosz hajók mozgását, amelyek az Egyesült Államok keleti partjától délre haladnak. Az amerikai haditengerészet és a Pentagon szóvivője egyaránt hangsúlyozza, hogy folyamatosan figyelik a felségvizeik közelében tartózkodó külföldi hajókat, még akkor is, ha azok nem jelentenek közvetlen veszélyt az országra.