Újabb állami üzlet Tiborcz érdekeltségével: a Tatooine Solarpark felvásárlása

Az állam egy újabb jelentős üzletet kötött Tiborcz István érdekeltségével, miután az MVM Zöld Generáció Zrt. százszázalékos tulajdonrészt szerzett a Tatooine Solarpark Kft.-ben, amely korábban kormányhoz közel álló üzletemberek kezén keresztül került Tiborczhoz.

A Tatooine Solarpark Kft. története 2016-ra nyúlik vissza, és a cég a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszapüspöki külterületén mintegy 70 hektáron hatalmas naperőmű-fejlesztést hajt végre. A cég korábban Adnan Polat, Orbán Viktor török jó barátja érdekeltségébe tartozott, majd Sájer Gábor, és végül Tiborcz István üzlettársai, illetve maga Tiborcz István is tulajdonosokká váltak. A Tatooine jelenleg is Tiborcz és üzleti köre tulajdonában áll, részben a Central European Opportunity Magántőkealap, részben pedig a Figura Ferenc tulajdonában lévő Coactor Kft. és Dr. Mag Gusztáv ügyvéd által képviselt LPBF Holding Kft. tulajdonában. A cég mérlege szerint a tárgyi eszközök értéke 11,8 milliárd forint volt, ebből 7,4 milliárd forint az ingatlanok, 4,6 milliárd pedig a műszaki berendezések, eszközök, gépek értéke. A fejlesztéseket hitelből finanszírozzák, összesen 11,4 milliárd forintos tartozással, amelyeket a Mészáros Lőrinc-féle MBH Bank és az állami MFB felé halmoztak fel. A Tatooine tavaly 2,5 milliárd forint bevételt és 1,2 milliárd forint tiszta profitot könyvelt el.

Az MVM májusban közleményt adott ki, amely szerint napelemparkokat vásároltak, összesen 249 MWp beépített teljesítményű naperőművet, azonban az eladó nevét és a létesítmények lokációját nem tüntették fel. A tranzakció értéke nagyságrendileg 250 millió euró, vagyis körülbelül 100 milliárd forint lehet. Feltételezhető, hogy a Tatooine Solarpark is része lehet ennek az ügyletnek. Magyarországon az állami energiacég mellett a legtöbb engedélyezett kapacitással rendelkező napelemes kiserőművek olyan magántőkealapok tulajdonában vannak, amelyek címe megegyezik a Tiborcz István BDPST-csoportjának bejegyzett címével. A Tatooine 70 hektáros fejlesztése alapján a tranzakció értéke 15-18 milliárd forint körülire tehető, de a kapacitás növekedése esetén ez az összeg még magasabb is lehet. A tranzakció további résztvevőiről nincs információ. Az év elején bevezetett elővásárlási jog miatt, ha külföldi vevő tenne ajánlatot a naperőműves cégekre, az állam elővásárlási jogot gyakorolhat.