A szupergazdagok vagyona növekedésnek indult

A 2022-es nehéz év után a világ gazdagjai sikeresen növelték vagyonukat 2023-ban, a Capgemini jelentése szerint. A dollármilliomosok vagyona és száma is emelkedett, kivéve Afrikát.

A részvénypiacok fellendülése és a kedvezőbb gazdasági kilátások hatására a legalább egymillió dollárral rendelkezők (HNWI-k) globális vagyona 4,7%-kal bővült, és a dollármilliomosok száma 5,1%-kal nőtt egy év alatt. Ez a növekedés újra növekedési pályára állította a HNWI-trendeket. Észak-Amerikában a vagyon 7,2%-kal, a népesség 7,1%-kal nőtt, az amerikai HNWI-szegmensben pedig 7,4%-os vagyonbővülés és 7,3%-os népességnövekedés volt megfigyelhető. Az ázsiai-csendes-óceáni (APAC) régióban 4,2%-os vagyonnövekedés és 4,8%-os népességnövekedés történt, míg Európában a vagyon 3,9%-kal, a népesség 4,0%-kal bővült. Latin-Amerikában és a Közel-Keleten korlátozott növekedést regisztráltak, Afrikában viszont csökkenést tapasztaltak a nyersanyagárak és a külföldi befektetések visszaesése miatt. Dél-Afrikában az energiaválság és a feldolgozóipari termelés visszaesése a GDP 0,6%-os növekedését eredményezte.

A 30 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma 2023-ban 220 ezer főre emelkedett, ami a teljes dollármilliomos-populáció alig 1%-át jelenti, mégis a vagyon több mint harmadát birtokolják. A vagyonnövekedés a 1 millió és 5 millió dollár közötti vagyonnal rendelkezők körében volt a legnagyobb, míg a szupergazdagok esetében 3,9%-os növekedést regisztráltak. A jelentés szerint a szupergazdagok jelentik a legjövedelmezőbb szegmenst a vagyonkezelő cégek számára. A saját erőből szupergazdaggá válók aránya 2016 óta jelentősen nőtt, és a fiatalabb szupergazdagok száma is emelkedett.

A gazdagok készpénzállománya 2024 elejére 25%-ra normalizálódott, ami jelentős csökkenés a 2023 januári 34%-os csúcshoz képest. A kötvényallokáció 20%-ra emelkedett, mivel a dollármilliomosok az infláció további mérséklődésére számítanak. Az ingatlanpiacban a luxuslakás-szegmens virágzott, a gazdagok 19%-ra növelték ingatlanállományukat, miközben a részvényállományukat 21%-ra csökkentették. Az alternatív befektetések iránti érdeklődés is nőtt, a 2022-es 13%-ról 15%-ra emelkedett az allokáció.

A jelentés szerint a magas hozamú eszközosztályok iránti vágy a magántőkét, fedezeti alapokat, strukturált termékeket és digitális eszközöket is magában foglalja. A részletes jogi információk szerint a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.