A szegedi gyermeksebészeti ellátás leállásának háttere

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszava interjújában fejtette ki véleményét a szegedi gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátás hetekre történő leállításáról, amelyet a helyi egyetemi műtő nem megfelelő állapota okozott.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ellátása hét héten át szünetelt, mivel az erre kijelölt műtő nem felelt meg a szakmai és jogszabályi előírásoknak. Emiatt a régióból a gyermeksebészeti beavatkozásra szoruló betegeket más városokba, például Pécse, Debrecenbe vagy Budapestre kellett szállítani. Az ellátás végül június 4-én indult újra a szegedi egyetemen.

Az államtitkár elmondása szerint ő maga a Magyar Orvosi Kamara alelnökétől értesült a problémáról május elején, és azonnal intézkedett. Takács arra kérte Urbán Zoltán dandártábornokot, a tárca ellenőrzési főosztályvezetőjét, valamint Surján Orsolya tisztifőorvos helyettest, hogy nyújtsanak országos szintű támogatást a szegedi intézménynek. Takács szerint meglepő volt, hogy a műtő alkalmatlansága miatt az egész régióra lemondják az ellátást, miközben más, megfelelő műtők is rendelkezésre álltak.

Takács hangsúlyozta, hogy a szegedi egyetemnek kötelessége lett volna megoldást találni, és kijelentette: „A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyermeksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt' jó napot”. Az államtitkár szerint a szegedi egyetem rövid időn belül elő is állt egy megfelelő megoldással, amely azóta is működik. Takács megerősítette, hogy a leállás ideje alatt is minden gyermek megkapta a szükséges ellátást a régióban.

Takács Péter szerint a problémát a professzorok közti viták okozták, és az egészségügyért felelős államtitkárként felhívta a Klinikai Központ elnökét, hogy hívja össze az érintett professzori kart, és találjanak megoldást a problémára. Az államtitkár elmagyarázta, hogy az „azonnali ellátás” szakkifejezés jelentése szerint a kórházban meg kell történnie az életveszélyes, a tartós egészségkárosodással fenyegető sérülések ellátásának, és stabilizálni kell a beteg állapotát, ami Szegeden minden esetben megtörtént.

Takács Péter szerint nem veszélyezteti a betegbiztonságot, hogy most a műtő a gyermeksebészettől 400 méterre, egy másik épületben van, ahol nem tudják tárolni, tisztítani a műszereket, ezért minden egyes beavatkozás előtt-után bevásárlókocsival hozzák-viszik a beavatkozásokhoz szükséges anyagokat. Az államtitkár megköszönte, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) föltárta előtte a szegedi gyermeksebészeti ellátás problémáját, hiszen így azt sikerült megoldani. Ugyanakkor kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a MOK elnöke a probléma megoldása után a sajtóhoz fordult, miközben ő a jelzés alapján tájékozódott, felmérte a helyzetet és megoldotta a problémát.

A korábbi két műtőasztal helyett most egyet tudnak használni a szegedi gyermeksebészek. Takács Péter szerint olyan nem fordulhat elő, hogy ne tudnák a sürgős eseteket megoperálni. Az SZTE műtőblokkjában 14 műtő van, ezek közül vészhelyzetben, bármelyik megnyitható. Azaz, ha véletlenül behoznak egy sürgős esetet, akkor egy másik műtőt is a gyereksebészek és traumatológusok rendelkezésére fognak bocsátani.