A stressz hatása az agyra és a kognitív funkciókra

A stressz nemcsak a mindennapi életünket keserítheti meg, hanem komoly hatással van az agy szerkezetére és működésére is, ami hosszú távon akár demenciához és Alzheimer-kórhoz is vezethet.

A stressz összefüggésbe hozható az elhízással, az öregedéssel, és a legújabb kutatások szerint az agyunkat is legyengítheti, növelve ezzel a demenciára és az Alzheimer-kórra való hajlamosságot, különösen, ha krónikus jellegű. Selye János már 1936-ban felhívta a figyelmet a stressz jelentőségére, amely az élet fenntartásában és az egészségben is fontos szerepet játszik, ám krónikussá válva káros hatásokat gyakorolhat a szervezetre.

A krónikus stressz érzetét gyakran életveszélyként éljük meg, ami hosszú távon gyulladást és szívbetegségeket okozhat. A stressz terjedése járványszerű, és a kortizol hormon felelős a hasi zsír felhalmozódásáért is. Ezért fontos, hogy foglalkozzunk a stresszel, mivel tünetei gyengíthetik a védekezőképességet és az idő előtti öregedéshez vezethetnek.

Az agyunk működése intenzív stressz hatására megváltozik, az idegsejtek kommunikációja is átalakul, ami nehezíti a racionális döntéshozatalt és az érzelmek kezelését. A krónikus stressz a hippokampusz zsugorodását és az amygdala megnagyobbodását eredményezheti, ami további stresszre való fogékonyságot okozhat. Emellett az emlékezet és a tanulási képességek gyengülhetnek, a szorongás és az szélsőséges érzelmi reakciók megjelenése fokozódhat.

A stressz összefügg számos idegrendszeri betegséggel, így az Alzheimer-kórral is. A svéd Karolinska Intézet kutatói szerint a huzamosabb stressz csökkenti a mentális rugalmasságot, ami demenciához vezethet. A kognitív tartalék fogalmát definiálva, a kutatások azt mutatják, hogy bizonyos életmódbeli tevékenységek, mint az olvasás, tanulás, szellemi munkák, sport vagy szociális interakciók, megvédhetnek a kognitív hanyatlástól.

A kutatók 113 résztvevőnél vizsgálták a stressz és az Alzheimer-kór biomarkerei közötti kapcsolatot. A magasabb stresszszint tönkreteheti a mentális rugalmasságot, még akkor is, ha a kognitív tartalék nagy. Ezért fontos a stresszcsökkentő technikák gyakorlása és a mentálisan stimuláló tevékenységek végzése, amelyek védenek és fenntartják a normális kognitív funkciókat még az Alzheimer-kór előrehaladtával is.