A sárgabarack szezonja idén korábban kezdődött és tovább is tarthat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet tájékoztatása szerint a sárgabarack szezonja a megszokottnál korábban indult el és hosszabb ideig is eltarthat az idén.

A korai fajták betakarítása már május második felében megkezdődött, ami közel két héttel korábbi a szokásosnál. A termés mennyisége nem éri el a tavaly előtti szintet, de jobb lesz, mint a tavalyi; a becslések szerint 16–18 ezer tonna körül alakulhat. A tavaszi fagyok a Dunántúlon kevésbé voltak pusztítóak, míg az ország középső és északi részein nagyobb volt a terméskiesés. Jelenleg minőségi problémák nem jelentkeztek, azonban a jégverés és a gombás megbetegedések helyenként problémát okozhatnak.

A belföldi termőterületek nagysága körülbelül 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak pedig többek között Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna megyékben találhatók. A termésmennyiség évente változik, főként a fagykárok miatt, amelyek akár a 35 ezer tonnát is meghaladhatják, de 2023-ban csak 6–8 ezer tonna sárgabarack termett. A termésbiztonság a helyes termőhelyválasztás, a fagy- és jégvédelem, valamint az intenzív termesztéstechnológia alkalmazásától függ.

A közlemény kiemelte, hogy a dinnyeszezon is hamarosan kezdetét veszi, és a következő héttől a gyümölcs már az áruházak polcain is elérhető lesz.