Hiába szeretnek borozgatni a nők, komolyan belebetegedhetnek az alkoholfogyasztásba

Annak ellenére, hogy kétség kívül jól esik a nagy hőségben egy korsó jéghideg sör vagy egy fröccs elfogyasztása, koránt sem érdemes az évszak sajátosságára hivatkozva a pohárhoz nyúlni minden adódó alkalommal. A nők számára az alkoholfogyasztás még a férfiaknál is komolyabb egészségkárosító hatással bírhat, ugyanis az italozás megnövelheti a mellrák kialakulásának kockázatát, akár 5-9 százalékkal is nagyobb eséllyel jelenhet meg a daganatos betegség azoknál, akik alkoholt fogyasztanak.

Bár az idei nyár egyelőre sokkal inkább a heves esőzésekről és viharokról szól, mintsem a tűző, verőfényes napsütésről és a kertipartikról, minden bizonnyal nem telik ez az idény sem egy-egy olyan alkalom nélkül, amikor a barátokkal vagy családdal kiereszthetjük a fáradt gőzt. Az Európa-bajnokság és a nyári olimpia miatti szurkolás, illetve a különböző zenei fesztiválokon való részvétel a legtöbbek számára aligha fog józanul eltelni, de a Magyarországon komoly problémát jelentő alkoholizmus miatt érdemes jól átgondolni az alkoholfogyasztást.

Az orvosi szakcikkek évtizedeken át azt sugallták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jó hatással van az egészségre, sőt, hosszabb életet is biztosíthat. Az elmúlt évek kutatásai azonban arra jutottak, hogy már a legkisebb mértékű alkoholbevitel is káros lehet az egészségre. A friss kutatások szerint a nőknek amennyire csak tudják, kerülniük kellene az alkoholos italok fogyasztását, mivel az Egészségügyi Világszervezet és a National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism szerint az alkoholt fogyasztó nőknél 5-9 százalékkal magasabb a mellrák kialakulásának kockázata.

A mellrák a világ 157 országában vezető daganatos megbetegedés a nők körében, mégis kevesen vannak tisztában az alkoholfogyasztás és a betegség kialakulása közötti kockázattal. Egy friss kutatás során több mint ötezer, 18 évesnél idősebb nőt kérdeztek meg az Egyesült Államokban, és kiderült, hogy a megkérdezett nők közül csak minden negyedik tudta, hogy az alkohol a mellrák egyik kockázati tényezője.

A tudásbeli hiányosságok és különbségek a kor és az iskolai végzettség alapján is megfigyelhetők. Az alkohol ártalmaival és a rákkal való kapcsolat tudatosságának növelése, valamint az oktatási kampányok segíthetnek tájékoztatni az embereket az alkohol és a mellrák kockázatáról. Az alkoholmarketinggel, az italokhoz való hozzáféréssel és az elérhetőséggel kapcsolatos politikai változások, valamint az Egészségügyi Világszervezet által javasolt szigorúbb szabályok és magasabb alkoholadók is hozzájárulhatnak az ivási szokások megváltoztatásához.