A magyar építőipar fellendülésének jelei

A magyar építőipar teljesítménye jelentős növekedést mutatott az idei áprilisban az egy évvel korábbi adatokhoz képest, jelezve, hogy a szektor elkezdhetett kilábalni a mély gödörből.

Az építőiparunk teljesítménye már csak 11 százalékkal marad el a három évvel korábbitól, ami jelentős javulást mutat a korábbi 30-35 százalékos lemaradáshoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 áprilisában 15,6 százalékos növekedést regisztráltak az építőiparban az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Ez a pozitív tendencia különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy 2023 áprilisában még visszaesést tapasztaltak a szektorban.

Az épületek építésének mennyisége 26,7 százalékkal nőtt, míg egyéb építményekből (pl. utak, vasutak, vízi építmények, vezetékek) 4,7 százalékkal többet építettek, és a speciális szaképítés termelése 14,3 százalékkal bővült tavaly óta.

A márciusi adatokhoz képest is jelentős, 11 százalékos növekedést mért a KSH, ami tovább erősíti a szektor stabilizálódásának képét. Egy hónappal ezelőtt még a szektor lejtmenetéről számoltunk be, de a legfrissebb adatok szerint már javuló tendenciát figyelhetünk meg.

2024 első négy hónapjában az ipari termelés 5,7 százalékkal haladta meg a 2023 azonos időszakának teljesítményét, bár a 2021-es szinthez képest még mindig 21,3 százalékos a lemaradás. Az építőipar hosszú távú kilátásait erősítheti, hogy áprilisban 23 százalékkal több új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 16,5, míg az egyéb építmények építésére vonatkozók mennyisége 30,9 százalékkal volt magasabb a tavalyinál.

Ugyanakkor az építőipari vállalkozások által megkötött szerződések mennyisége 2024 áprilisában 0,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az épületekre vonatkozó szerződések volumene 1,1 százalékkal emelkedett, de az egyéb építmények építésére vonatkozóké 2 százalékkal elmaradt a tavalyihoz képest.