A magyar építőipar kiszámíthatatlan teljesítménye

Áprilisban váratlanul nagy mértékben, 11%-kal nőtt a magyar építőipar termelési volumene az előző hónaphoz képest, ami ellensúlyozza a korábbi két hónap gyengébb teljesítményét. A hónapról hónapra jelentős ingadozásokat mutató ágazatban a rendelésállományok adatai nem tűnnek tragikusnak, de a nagy mértékű változások miatt nehéz megítélni az építőipar valós helyzetét.

Az építőipar havi szintű 11 százalékos növekedése azt is jelenti, hogy az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest 15,6%-kal magasabb. Azonban ezek az adatok nem feltétlenül nyújtanak kellő támpontot a helyzet értékeléséhez, mivel az éves összehasonlításokat a bázishatások és az időszaki ingadozások miatt jelentős volatilitás jellemzi.

A két évvel ezelőtti trendeket és az aktuális, rendkívül ingadozó havi adatokat összevetve nehéz konkrét következtetéseket levonni az építőipar jelenlegi állapotáról. A hosszú távú tendenciák és a rövid távú ingadozások összehasonlítása további kérdőjeleket vet fel az ágazat jövőbeli kilátásait illetően.