A forint gyengülése folytatódik

A forint továbbra is gyengül a vezető devizákkal szemben, péntek délelőtt három hónapos mélypontot ért el az euróval szemben, amikor 398-as szintre jutott, ami két és fél hónapos mélypontot jelent. A hét elején még 390 körül járt az euró/forint árfolyam, de az elmúlt napokban nem sikerült megállítani a forint gyengülését.

A héten a forint árfolyama szinte folyamatosan romlott, és még a pozitív nemzetközi hangulat sem volt képes ezt a trendet megfordítani. Az amerikai dollárral szemben is közel nyolc hónapos mélypontot ért el a forint, 370 forintos árfolyamon lehetett dollárt vásárolni, ami szintén jelentős gyengülést mutat.

Az euró/forint árfolyam pénteken a 398-as szint fölött is megfordult, a napi mélypont eddig 398 volt, ami három hónapja nem látott gyengeséget mutat a magyar deviza számára. Az idei mélypont a március 14-i 399,3, ettől azért most még messzebb vagyunk.

A befektetők világszerte óvatosak az európai devizákkal kapcsolatban – egyelőre az látszik ugyan, hogy az EP-választáson a szélsőséges pártok csak annyi mandátumhoz jutottak, hogy azzal még a centristák meg tudják kerülni őket, viszont amiatt, hogy Franciaországban és Németországban is előretört a szélsőjobb, sok befektető ideges. Ettől pedig rosszul járnak az eurózónán kívüli országok is, az itteni devizák még jobban gyengülnek, mint az euró.

A mai nap egyik legfontosabb eseménye a Fitch Ratings döntése lesz, amely Magyarország adósságának besorolásáról fog határozni. Ez az a hitelminősítő, amely korábban negatív kilátással értékelte Magyarországot, vagyis ugyan nem minősítette le, de arra utalt, hogy ez a döntése sem kizárt.