Mélyrepülésben a forint, egy devizával szemben másfél éve nem volt ennyire gyenge

Több hónapos mélypontokat dönget a forint árfolyama az euróval szemben, és hasonló a helyzet az amerikai dollárral és a svájci frankkal is. Különösen gyengén teljesít az angol fonttal szemben, ahol 2022 októbere óta nem volt ilyen alacsony az árfolyam.

Az euróval szembeni árfolyam március óta nem volt ennyire gyenge, március 12-én volt az utolsó alkalom, amikor hasonlóan alacsony szintet ért el a forint. A hét zárásakor az euró árfolyama már 397 forint felett járt, és délelőtt tíz órára 397,5 forint fölé is emelkedett.

Május végén rövid ideig fellélegezhettünk, amikor az euró árfolyama 384 forintra csökkent a korábbi hónapok 390 forint feletti értékeihez képest. Azonban ez a pozitív tendencia nem tartott sokáig, május 28 után ismét emelkedni kezdett az árfolyam, és június elejére újra a 390 forintos szintet súrolta.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior elemzője szerint a forint gyengülésének hátterében több tényező is állhat, többek között az eurózóna májusi inflációs adatai, amelyek magasabbak voltak a várt 2,5 százaléknál, 2,6 százalékra gyorsult az áremelkedési ütem, valamint a maginfláció is a várt 2,7 százalék helyett 2,9 százalékon alakult.

A forint gyengülése nem csak az euróval szemben érzékelhető, hanem a dollárral szemben is, ahol a magyar fizetőeszköz árfolyama 371 forint fölé emelkedett. Az angol fonttal szembeni gyengülés még markánsabb, hiszen 472,8 forintot kérnek egy fontért, ami 2022 októbere óta a leggyengébb érték. A svájci frank árfolyama is 416 forint felett van, ami szintén majdnem négy hónapos mélypontot jelent.