A dollár jövője: Erősödés vagy stagnálás?

Rövid távon a dollár erősödhet az euróval szemben, köszönhetően az amerikai gazdaság erősségének és a kedvező kamatkülönbözetnek. Hosszú távon azonban a jelenlegi kereskedési sáv fenntartása a valószínűbb, bár több kockázati tényező is befolyásolhatja a helyzetet.

Az amerikai gazdaság a fiskális lazítások hatására jelentős növekedést mutatott, különösen a szolgáltatószektorban, míg az euróövezet gazdasági növekedése elmaradt az elvárásoktól. Az amerikai GDP 2024 első negyedévében is közel 3%-kal nőtt, bár a termelékenységi adatok nem érték el a várakozásokat, ami mérsékelheti az erős dollár melletti érveket. Európában a feldolgozóipar gyengélkedése miatt a gazdaság stagnálását tapasztaljuk, ami különösen az exportorientált euróövezetben érzékeny terület. Az ipari termelés azonban némi növekedést mutatott az elmúlt időszakban.

A kamatok terén az amerikai kamatok magasabbak, mint az európaiak, ami az USA-nak kedvez. A piaci szereplők azonban reménykednek az amerikai kamatcsökkentésben, ami a magasabb kamatkülönbözet ellenére sem eredményezett trendszerű dollárerősödést. Az amerikai inflációs és termelői inflációs adatok az árnyomás enyhülését jelzik, ami a dollár gyengülésére fogadóknak kedvező hír.

A jegybanki politika terén mind a Fed, mind az EKB kétértelmű kamatdöntéseket hozott. Az EKB 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, de emelte az inflációs előrejelzést, míg a Fed szigorú hangnemet ütött meg, és csak decemberben tervez kamatot csökkenteni. A jegybanki óvatosság rövid távon a dollár irányába hajthatja a szelet.

Rövid távon tehát a dollár erősödése várható, de a kereskedési sáv megmaradhat. Az infláció csökkenésére és az amerikai jegybanki lazításra várakozó befektetői magatartás miatt nem alakult ki jelentős dollárerősödés. Az amerikai gazdaság erőssége és az infláció ragadóssága miatt a változás később következhet be, mint várták.

Az euró szerencséjét több tényező is megfordíthatja. Ha az infláció újra emelkedni kezd, az dollárerősödést eredményezhet. Amennyiben az amerikai gazdaság gyorsan lassul, az az euró számára kedvező lehet, de ha recesszió következik be, a befektetői kockázatkerülés a dollárt erősítheti. Egy tartós feldolgozóipari fellendülés esetén az euróövezet profitálhatna, ami trendszerű euróerősödést indíthatna el.