A Kórházszövetség szerint a blokkolóórás úton nem szabad tovább menni

Az orvosi munka sokrétű és értelmiségi jellegű, amely szabadságot igényel nem csak az orvosok, hanem a szakdolgozók számára is, reagált Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke a nemrég elfogadott egészségügyi salátatörvényre.

Az egészségügyi dolgozók állandó kontroll alatt tartásának szükségességét kérdőjelezi meg Velkey György János, hangsúlyozva, hogy a bizalom kiépítése lenne a legfontosabb a döntéshozók és az egészségügyi szakemberek között. A parlament által kedden elfogadott törvény többek között az Országos Mentőszolgálat budapesti ügyeleti rendszerének működtetését és az állami kórházakban bevezetendő egységes beléptető rendszert is tartalmazza.

Velkey szerint a munkaidő kontroll szigorítása óta az orvosok nehezebben vállalnak plusz feladatokat, mint például az oktatás vagy az ápolóképzés, amelyek pedig közös érdekünk lennének. A Kórházszövetség elnöke kiemelte, hogy az egyre szigorodó szabályok, melyek bizalmatlanságból indulnak ki, nem támogatják az egészségügyi dolgozók munkamorálját.

A jogszabály végrehajtási utasításai fogják meghatározni a kórházakban kialakítandó blokkolóórák és beléptető rendszerek részleteit.

A csecsemőosztályon hagyott újszülöttek örökbefogadásának folyamata is változik, ami gyorsabbá teszi az eljárást, és így a kórházakban hagyott babák sorsa hamarabb fordulhat jó irányba. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő évente több mint 30 ezer egyedi méltányossági kérelmet bírál el, és az új salátatörvény értelmében létrehozzák a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amelynek célja, hogy a betegek hozzáférjenek olyan új terápiákhoz is, amelyeket Magyarországon még nem fogadott be az egészségbiztosító. Velkey György János szerint az új testület szélesebb szakmai és etikai szempontokat is figyelembe vevő grémium lesz.

A nyári időszak mindig kihívást jelent a kórházak számára, több a baleset, és a dolgozók is szabadságot szeretnének kihasználni. A Kórházszövetség elnöke szerint a kórházaknak egyensúlyt kell kialakítaniuk, hogy a betegellátás sehol se sérüljön, és bízik abban, hogy nyárra stabilabb állapot lesz az intézményekben, és nem lesznek ellátási problémák.