Goldman Sachs célja a gazdagok hitelezésének megduplázása

A Goldman Sachs tervei szerint az elkövetkezendő öt év során megduplázná a rendkívül tehetős, 10 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező privátbanki ügyfelek felé nyújtott hitelezését. A Wall Street-i nagybank e célból növelni kívánja a betétgyűjtést, hogy ezzel is támogassa a hitelezési tevékenység bővítését.

A bank vezetői szerint a hitelek célja többek között nagy értékű vásárlások finanszírozása lehet, mint például luxuslakások vagy sportcsapatok megvásárlása. A Goldman Sachs privátbanki vezetője, Nishi Somaiya a Reutersnek nyilatkozva elmondta, hogy a bank több betétet szeretne gyűjteni, hogy ezzel is ösztönözze a hitelezési tevékenységét.

A bank jelenlegi ügyfelei jellemzően legalább 30 millió dolláros nettó vagyonnal rendelkeznek, de a bank nem közölte, hogy eddig pontosan mekkora összegű hitelt nyújtott nekik. Az első negyedév adatai szerint a privátbanki kintlévőségek összege 33 milliárd dollár volt.

David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója szerint a bank korábban nem helyezett nagy hangsúlyt a privátbanki ügyfelek hitelezésére. Azonban az idei első negyedévben a bank összes betétállománya jelentősen, 441 milliárd dollárra nőtt, amelynek több mint 39%-a lakossági számlákból származott.