A kártyakibocsátók milliárdos megállapodása veszélyben

A Visa és a Mastercard által javasolt 30 milliárd dolláros trösztellenes megállapodás nem kapott zöld utat Margo Brodie brooklyni kerületi bírótól, aki csütörtökön egy meghallgatáson kifejtette, hogy nem hajlandó jóváhagyni a tervezett egyezséget.

A megállapodás célja a kereskedők hitel- és kártyadíjainak korlátozása lett volna, de a bíró bejelentette, hogy tervezi egy vélemény megfogalmazását döntéséről. Mind a Visa, mind a Mastercard csalódottságát fejezte ki a döntés kapcsán, a Mastercard méltányosnak nevezte az egyezséget, míg a Visa megfelelő megoldásnak tartotta a közel két évtizedes ügyet.

A március 26-án bejelentett egyezség a kereskedők és kisvállalkozások 90 százalékát érintő országos peres eljárás legtöbb követelésének rendezését tűzte ki célul. A kereskedők régóta panaszkodnak a Visa és a Mastercard által felszámított túlzottan magas swipe díjak miatt, amelyeket a bank- és hitelkártyás tranzakciók feldolgozásakor számítanak fel, és ami szerintük jogellenesen akadályozza őket az olcsóbb fizetési módok felé terelésben.

A megállapodás értelmében az átlagos swipe díj három éven keresztül legalább 0,04 százalékponttal csökkenne, és a kártyakibocsátók beleegyeztek a díjak öt évre történő korlátozásába is. Azonban a National Retail Federation, a világ legnagyobb kiskereskedelmi csoportja, ellenezte az egyezséget, mondván, hogy az „nyilvánvalóan elégtelen“, és előnyei „csekélyek és ideiglenesek”, mivel a Visa és a Mastercard továbbra is befolyásolhatja a díjakat, és lényegében korlátlan tilalmat vezet be a kereskedők jövedelmi követeléseire vonatkozóan.