A magyar kockázati- és magántőkepiac mélypontja

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az Ernst&Young közös jelentése szerint a magyar kockázati- és magántőkepiac 2023-ban jelentős visszaesést szenvedett el, ami az elmúlt tíz év leggyengébb teljesítményét jelenti.

A HVCA és az Ernst&Young által készített jelentés, amely az Invest Europe adatgyűjtési platformján (EDC) gyűjtött adatokra támaszkodik, rámutat, hogy a magyar vállalatok száma, amelyek kockázati- és magántőke finanszírozásban részesültek, 2023-ban 38%-kal csökkent az előző évhez képest, míg a befektetések értéke 58%-kal esett vissza.

A jelentés két szemléletben, piaci és iparági megközelítésben elemzi a piacot. A piaci statisztika a magyarországi székhelyű vállalatokba történt befektetéseket összesíti, az iparági adatok pedig a Magyarországon bejegyzett alapkezelők befektetéseit tartalmazzák.

A finanszírozás csökkenése különösen a magvető és a későbbi szakaszú kockázati tőkefinanszírozási kategóriákban volt észrevehető, míg a start-up szakaszú finanszírozás viszonylag stabil maradt. A befektetők érdeklődésének hiánya a magvető szakaszú finanszírozás iránt, valamint a későbbi szakaszban lévő cégek skálázhatósági problémái állhatnak a romló tendencia hátterében.

A kivásárlások finanszírozása szinte teljesen eltűnt 2023-ban, ami a legnagyobb csapást jelentette a piacon.

A nem magyarországi befektetőktől származó finanszírozás hiánya is hozzájárult a magyar vállalatok alacsony finanszírozási összegéhez. Az elmúlt években jelentős összegek folytak be külföldről, azonban 2023-ban ez az összeg rekord alacsonyra, mindössze 8 millió euróra esett vissza.

A hazai bejegyzésű alapkezelők 35%-kal kevesebb üzletet kötöttek 2023-ban, mint az előző évben, azonban a finanszírozási érték 42%-os csökkenése kisebb volt, mint a magyarországi cégek esetében mért visszaesés. Az átlagos üzletméretek csökkenése jelezte a későbbi szakaszú finanszírozási körök lassulását és a nagyobb befektetések iránti csökkenő érdeklődést.

Az iparágak között az ICT és az üzleti termékek és szolgáltatások maradtak a vezető szektorok 2023-ban, de az ICT szektorban jelentkezett a legnagyobb különbség az iparági és piaci statisztikák között, a hazai befektetők nagyobb érdeklődését mutatva ebben a szektorban.

A hazai és külföldi befektetők 2023-ban 27 magyarországi cégből szálltak ki, összesen 10.3 millió euró értékben.

Ebben az évben egyetlen kockázati- vagy magántőke-alapkezelő sem jelentett be forrásgyűjtést Magyarországon, ami a kivásárlási piacok lassulásának hatását tükrözi az új alapok létrehozására. Ez a tendencia azt jelzi, hogy a korábbi évek növekedése után 2023 kihívásokat jelentett az ökoszisztéma minden szereplője számára.

Haszonics Balázs, a HVCA elnökségi tagja és a Lead Ventures vezérigazgatója szerint 2023 az ökoszisztéma mélypontját jelentette, és reményét fejezte ki, hogy 2024-ben javulni fog a befektetési étvágy.