Internetről rendelt jogosítvány: csábító, de illegális

Az interneten terjedő hirdetések, melyek szerint vizsga nélkül, egyszerűen megvásárolhatók a "valódi" uniós vezetői engedélyek, megtévesztőek és jogilag nem elfogadhatóak.

Vonzó lehet az a lehetőség, hogy vizsgázás nélkül, online módon szerezhetünk jogosítványt, de ezek a hirdetések félrevezetőek. A szolgáltatók azt ígérik, hogy nem szükséges autósiskolába járni, vezetési vizsgát tenni, és a kötelező program egyéb elemeit sem kell teljesíteni. Azonban ezek a hirdetések hamisak, és a jogosítványok használata gépjármű vezetésére nem jogosít fel.

A hamis szolgáltatók felismerése nem mindig egyszerű, mivel néhány weboldal profin van megtervezve. Azonban gyakran hiányzik az impresszum, csak WhatsApp-on keresztül lehet kapcsolatot felvenni velük, és a stilisztikai- valamint helyesírási hibák is jelzésértékűek lehetnek. Az előfizetés gyakran kötelező, de az előleg általában elveszik, mivel a jogosítvány, ha egyáltalán elküldik, nem használható vezetésre.

A KRESZ előírásai szerint a vezetői engedély megszerzéséhez elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni, tehát a gyakorlati oktatást nem lehet megkerülni. Sikeres vizsga nélkül jogilag nem lehetséges vezetői engedélyt szerezni.

Amennyiben valaki online vásárolt vezetői engedélyt és azt kiállították, illetve elküldték - akár egy másik uniós országban, akár Magyarországon -, fontos tudni, hogy ez az okmány nem jogosítja fel a gépjárművezetésre. A hamisan kiállított jogosítvánnyal való vezetés jogi következményeket von maga után.

A hamis hirdetésekkel szembeni legjobb védekezés, ha nem dőlünk be nekik, és minden esetben jelentjük a hirdetést. A rendőrségnek is érdemes elküldeni a hirdetést és a weboldalt, hogy időben lehessen lépni az üzemeltetőkkel szemben.