Herczeg Zoltán ügyében váratlan fordulat

Csütörtökön a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon zajlott le Herczeg Zoltán ügyének előkészítő ülése, ahol az elsőrendű vádlott, F. J. azzal vádolta meg a divattervezőt, hogy nem fogyasztó, hanem kereskedő volt.

A divattervezőt kábítószer-birtoklással vádolják, és az ügyészség áprilisban emelt vádat ellene, két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetést, valamint három évre közügyektől való eltiltást kért ellene. Herczeg Zoltán beismerte volna a bűnösségét kábítószer-birtoklás ügyében, amivel az ügy elvileg lezárulhatott volna, de a bíróság bizonyos részletek miatt ragaszkodik ahhoz, hogy az később tárgyalással folytatódjon.

F. J., az elsőrendű vádlott, nem ismerte be a vádakat, sőt, azt állította, hogy a nála talált kábítószert nem tőle vásárolta Herczeg, hanem ő vásárolt a divattervezőtől, ezzel kábítószer-kereskedelemmel vádolva meg Herczeget. Herczeg Zoltán jogi képviselője, dr. Keviczki István a Blikknek nyilatkozva elmondta, hogy céljuk bebizonyítani, hogy az állítás nem felel meg a valóságnak.

Herczeg Zoltán beismerő vallomást tett, elismerte a kábítószer-birtoklást és fogyasztást, de a bíróság úgy döntött, hogy a vádban lévő apróbb részleteket tisztázni kell, amihez tárgyalás szükséges. Az ügyvéd szerint az ügyészi indítvány túlzott, és a bírói gyakorlat inkább a felfüggesztett szabadságvesztés felé mutat, ezért reménykednek, hogy Herczeg végül felfüggesztett büntetést kap.

Herczeg Zoltán ügye már több mint másfél éve húzódik, őt és az elsőrendű vádlottat 2022 októberében tartóztatták le, miután Herczegnél marihuánát és kokaint találtak. A divattervező hat hónapot töltött letartóztatásban, majd házi őrizetbe került. Az ügyvéd szerint az előkészítő ülés után még legalább két tárgyalásra lehet szükség. Herczeg korábban elmondta, hogy a börtönben havonta százezret költött, hogy ne dögöljön éhen.