Kéri László: Orbánéknak is változtatniuk kell, mert új helyzet van a politikában

Az ismert politológus, Kéri László az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt a megváltozott politikai erőviszonyokról és az új kihívásokról, amelyek a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választások után állnak a különböző politikai szereplők előtt.

Kéri László szerint ritka az újkori magyar történelemben, hogy ilyen mértékben újra kell gondolni a politikai helyzetet, mint most, a Fidesz pedig leszálló ágban van, elkezdődött az utolsó ciklusa, de hogy mi lesz utána, az még kérdéses. A politológus úgy véli, véget ért a kétosztatú politika hazánkban, és egyre többen kiábrándultak mind a kormányoldalból, mind az ellenzékből, de tévedés volt azt hinni, hogy ezek a választópolgárok nem fognak elmenni szavazni.

Kéri szerint a harmadik oldalt sikerült a választásokon mobilizálnia Magyar Péternek, de ez nem csak az ő érdeme, hiszen az influenszerek is meg tudták mozdítani ezt a réteget egy kegyelmi ügy kirobbanása után szervezett tüntetéssel. A politológus hozzátette, hogy a hagyományos baloldali ellenzék továbbra is fontos pozíciókat birtokol az önkormányzatokon keresztül, és példaként említette Botka Lászlót és Nemény Andrást, akik sikeres helyi politikusként győztek a választásokon.

A Fidesznek is reagálnia kell az új helyzetre, hiszen 2022-höz képest rengeteg szavazót veszítettek, és nem szólhatnak csak a saját híveikhez. Kéri szerint a miniszterelnök interjúja az Indexnek és Rogán Antal interjúja a 444-nek jelek lehetnek a változásra. Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, a 444-nek adott interjújában kifejtette, hogy a back office-ban dolgozik, és feladatai közé tartozik a kormányzati kommunikációs gépezet irányítása, valamint a titkosszolgálatok felügyelete. Rogán hangsúlyozta, hogy a kormányzati kommunikáció és a nemzetbiztonsági szolgálatok irányítása nem járult hozzá a Fidesz győzelméhez, és visszautasította, hogy a kormányzati média túlzott befolyással bírna a választások eredményére.

Végül Kéri László a Tisza Párt alelnökének, Magyar Péternek a kihívásairól is beszélt, megjegyezve, hogy bár jelentős bázist tudott összehozni, hosszú távon nem lehet csak a protest magatartásból megélni, és kormányzóképességet is kell mutatnia a versenyképesség érdekében.