Valódi vagy mesterséges? Fotós képe okozott zavart a zsűriben

Miles Astray fotósa harmadik helyezést ért el egy olyan képpel, amelyet mesterséges intelligenciával készültnek hitt a zsűri, pedig valójában valódi volt. A fotós nem tájékoztatta előre a zsűrit, és ez komoly vitát váltott ki a mesterséges intelligencia és a fotózás jövőjéről.

A mesterséges intelligencia (MI) egyre inkább térhódít a fotózás területén, képesek már olyan képeket generálni, amelyek megnyerhetnek díjakat, mint például a 2023-as Sony World Photography Awards egyik kategóriáját. Miles Astray azonban bebizonyította, hogy a valóságban készült képek is képesek megtéveszteni a szakértőket. A Gizmodo beszámolója szerint a fotós a Creative Resource Collective (CRC) által alapított 1839-es pályázaton egy valódi képpel indult, amit a mesterséges intelligenciával generált képek kategóriájában nyújtott be, és ezzel harmadik helyezést ért el.

A képen egy fej nélküli flamingó szerepel, ami olyan hatást kelt, mintha mesterséges intelligencia alkotta volna. Astray szerint a kép készítésekor a flamingó éppen félrehajtotta a fejét.

A CRC egyik társalapítója, Lily Fierman szerint Astray üzenete fontos és erőteljes volt, de mivel a kép nem felelt meg a pályázati kiírásnak, így a díját elvették.

Astray célja az volt, hogy bemutassa: a valós művészet képes felülmúlni a gépi alkotásokat, és örömét fejezte ki, hogy ezt a hipotézisét sikerült megerősítenie.