Vállalkozói szemmel: kihívások és stratégiák a változó gazdasági környezetben

A vállalkozások számára kiemelt jelentőségű a pufferképzés, az önismeret és a stabil partnerkapcsolatok ápolása a makrogazdasági kihívások és a munkaerőpiaci változások idején.

A herceghalmi "Fókuszban a kkv versenyképesség" konferencián a makrogazdasági kilátásokról és a vállalatok helyzetértékeléséről esett szó. Madár István, a Portfolio vezető elemzője szerint a vállalatoknak strukturális problémákkal, mint például a munkaerőpiaci kihívásokkal és a lassú vállalati fejlődéssel kell szembenézniük. Emellett a reálbérek növekedése és a lakossági hitelfelvétel növekedése pozitív jelek a fogyasztás visszakapaszkodására utalnak.

Póka Valentin, a Coface országigazgatója az infláció kezelésének fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy Magyarországon a fizetésképtelenségek száma kiugróan, 152%-kal nőtt 2022 és 2023 között. Az építőipar különösen érintett, de a járműipar és a mezőgazdaság is kihívásokkal néz szembe.

A vállalati kerekasztal-beszélgetés során Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. épületgépészeti üzletágvezetője a digitalizáció és a megfelelő munkakörnyezet biztosításának fontosságát emelte ki a vállalati stabilitás és fejlődés érdekében. Janositz Balázs, az UBM vezérigazgató-helyettese, CFO-ja a partnerkapcsolatok és a modern technológia alkalmazásának jelentőségét hangsúlyozta a versenyképesség szempontjából.

Kálmán Zsolt, az Abacus Hotel Kft. cégvezetője a turizmus területén a munkaerő megtartásának kritikus voltáról és a digitalizáció jelentőségéről beszélt. Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Kft. ügyvezetője szerint a kkv szektor gyenge termelékenysége és a pufferképzés hiánya miatt sok vállalkozás nem állja meg a helyét a gazdasági nehézségek idején.

A konferencián elhangzottak alapján a vállalkozások számára elengedhetetlen a változások gyors kezelése, a technológiai fejlődés nyomon követése és a vállalkozói szerepük hatékony meghatározása a sikeres működés érdekében.