Közelebb kerültünk-e a rendszer bukásához? – választásértékelő a 444 Klubban

A 444 Klubban tartott élő választásértékelőn Uj Péter és Rényi Pál Dániel értékelték a közéleti eseményeket, és megvitatták a Fidesz helyzetét és a NER jövőjét.

A "Romok a háborús kampány után" című eseményen a 444 főszerkesztője, Uj Péter és politikai újságírója, Rényi Pál Dániel osztották meg gondolataikat a közelmúlt politikai eseményeiről. A Gödör Klubban június 11-én este rendezett választásértékelőn Plankó Gergő, a 444 főszerkesztő-helyettese kérdezte őket többek között arról, hogy milyen hatással voltak az elmúlt hónapok eseményei a Fideszre, mit hozhat a jövő Magyar Péter számára, és vajon a mostani eredmények közelebb viszik-e Magyarországot a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) bukásához.

Az eseményen résztvevők számára lehetőség nyílt arra is, hogy élőben hallgassák a szerzők véleményét, és kérdéseikkel közvetlenül hozzájuk forduljanak. Azok, akik szeretnének hasonló rendezvényeken részt venni és kérdéseikkel hozzájárulni a diskurzushoz, azoknak a 444 előfizetői közösségéhez, a Körhöz való csatlakozását ajánlják a szervezők.

A választásértékelőt követően a 444 Spotify és Apple Podcast csatornáin is meghallgatható a felvétel, így azok is részesei lehetnek a beszélgetésnek, akik nem tudtak személyesen jelen lenni.

A Fidesz helyzetét illetően a választásértékelőn felmerült Simonka György esete is, aki ellenére, hogy korrupcióval vádolják, és nyolc és fél évre börtönbe küldené az ügyészség, polgármester lett Pusztaottlakán. Simonka élesen bírálta fideszes utódját, Erdős Norbertet, és úgy véli, a körzetben történelmi vereséget szenvedett a kormánypárt. A választáson a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg, ami különösen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy 1,4 milliárd forintos károkozással vádolják őt és 32 társát. Simonka szerint a vádak ellenére biztos benne, hogy a bíróság igazságot fog szolgáltatni.

Hasonlóan jelentős győzelmet aratott Fenyves Péter is, aki Mór polgármestereként 2006 óta töltötte be a hivatalt, először a Fidesz politikusaként, majd független jelöltként, miután a helyi Fidesz kiállt mögüle. Fenyves 61,8-26,5 százalékos arányban győzött a Fidesz által támogatott Fett Krisztián ellen, ami azt mutatja, hogy a Fidesz támogatása nélkül is képes volt megőrizni a választók bizalmát.

A Fidesz helyzete és a NER jövője kapcsán tehát érdemes figyelemmel kísérni a hasonló eseteket, mint Simonka Györgyé és Fenyves Péteré, amelyek jelentős hatással lehetnek a párt és a rendszer jövőbeli alakulására.