A budapesti polgármesteri verseny még nem ért véget, újraszámlálást rendeltek el az érvénytelen szavazatokra

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) úgy döntött, hogy újraszámolja a budapesti polgármesterjelöltekre leadott érvénytelen szavazatokat a vasárnapi önkormányzati választásokon. A döntést Dávid Vitézy, az egyik jelölt kezdeményezésére hozták meg, aki fellebbezést nyújtott be a Budapesti Választási Irodánál a vasárnapi polgármester-választás eredménye ellen, amely szerint mindössze 324 szavazattal kapott kevesebbet, mint ellenfele, Gergely Karácsony.

A budapesti polgármester-választáson összesen 24 592 érvénytelen szavazatot számoltak meg, ami 76-szorosa a Gergely Karácsony és Dávid Vitézy közötti különbségnek, ezért az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt szerdán délután nyújtotta be a fellebbezést.

A bizottság a szokásosnál hosszabb vita után úgy döntött, hogy

  • megnyitják a főváros összes szavazóhelyiségében összegyűjtött lezárt szavazóurnákat,
  • és ellenőrzik, valamint újraszámolják az érvénytelen szavazatokat a polgármester-választáson.

A jelenlegi eljárás nem peres, így a Nemzeti Választási Bizottság dönt arról, hogy újraszámlálást vagy új választást rendelnek-e el. Döntésüket mind Karácsony Gergely, mind Vitézy Dávid megtámadhatja, akik az ügyet a Kúriához is vihetik.

A választási éjszakán a verseny olyan szoros volt, hogy már akkor Vitézy újraszámlálást kért. Amikor Gergely Karácsony 324 szavazattal nyerte meg a polgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy fellebbezni fog az eredmény ellen.

Azonban nem elég csupán újraszámlálást kérni a Nemzeti Választási Irodától (NVI). Ilyen esetekben konkrét szabálytalanságot kell jelenteni és azt bizonyítani. Ezt követően a bizottság dönt arról, hogy szükséges-e az összes szavazatot újraszámolni, vagy csak egyes szavazóhelyiségekben leadott szavazatokat, esetleg az érvénytelen szavazatokat, vagy teljesen új választást kell kiírni.

Vitézy szerdán egy vastag dossziéval érkezett a Budapesti Választási Irodához. Mint mondta, ez részben azért volt, mert nem volt egységes eljárás a fővárosban Alexandra Szentkirályi nevének kihúzására a szavazólapon - voltak kerületek, ahol alig volt látható a neve feletti vonal – és részben azért, mert szerinte sok érvényes szavazatot érvénytelenként számoltak meg.

Ezt azzal indokolta, hogy az NVI által kiadott kézikönyv nem volt egyértelmű ebben a kérdésben, és nem magyarázta el kellő részletességgel, hogy ha valaki X-et tesz Alexandra Szentkirályi neve mellé ÉS bármely más jelölt mellé, az a versenyben maradt jelöltre számít. Vitézy szerint ilyen szavazólapokat sok helyen érvénytelenként számolhattak el.

Gergely Karácsony úgy reagált, hogy mindenkinek joga van a jogorvoslatra, de az érvénytelen szavazatok magas száma a Fidesz hibája, mivel ők visszavonták jelöltjüket az utolsó pillanatban. Megjegyezte azt is, hogy Vitézy "most azok alapján akar újraszámlálást, akik a Fidesz választási küldöttei voltak, és akik vasárnap aláírtak egy igazolást arról, hogy a szavazatok valóban érvénytelenek voltak".

Vitézy szintén kommentálta az NVB döntését. Elmondta, fontos a tisztázás, mert sok érvényes szavazatot érvénytelenként számolhattak el. "A demokratikus választások lényege, hogy minden szavazatot számításba kell venni. Türelmesen várjuk az újraszámlálás eredményét", amit elfogadok, mondta.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!