Újabb életveszélyes hiba a Boeing-nél

A NASA asztronautái később térhetnek haza a Nemzetközi Űrállomásról, miután a Boeing által tervezett Starliner űrhajón újabb problémát észleltek.

A NASA és a Boeing közleménye szerint több tényezőt is figyelembe kell venni a küldetés sikeres végrehajtásához, beleértve a meghibásodott alkatrészek javítását, az ISS legénységének időbeosztását, valamint az időjárási körülményeket. A tervek szerint az űrkapszula június 18-án térhet haza, de a visszatérés időpontja még változhat. A földet érintés helyszíne az új-mexikói sivatag, az arizonai Willcox Playa vagy más, az időjárástól függő helyszínek lehetnek.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese szerint szelepmeghibásodást észleltek az űrhajón, és a NASA hétfői blogbejegyzésében arról számolt be, hogy a hajtóművön újabb héliumszivárgást találtak a korábban azonosított négy szivárgás mellett. A Starliner 28 manőverező hajtóművéből 5 leállt, és csak négyet sikerült újraindítani. A Boeing űrhajójának fejlesztése több éves csúszásban van, az első, legénység nélküli tesztrepülés is három évig váratott magára, és a legénységgel végzett tesztrepülés sem történt meg a tervezett időn belül. A kétszemélyes legénység, Butch Wilmore és Suni Williams eredetileg egy hetet töltött volna a világűrben, és pénteken érkeztek volna vissza a Földre. A NASA szerint a Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben.

A Starliner űrhajó tesztküldetését befolyásolta egy másik esemény is. Június 13-án a NASA két asztronautája, Tracy Caldwell Dyson és Matthew Dominick űrsétát hajtottak végre, amely során a kommunikáció rendszer egy meghibásodott részét gyűjtötték be, valamint az űrállomás külsejéről olyan mintákat gyűjtöttek, amelyek extrém környezetben élő organizmusokat tartalmazhatnak. Dina Contella szerint van egy kutatócsoport, amelyet igen foglalkoztat a szélsőséget tűrő mikrobák kérdése, többek között azért, mert segítségükkel felmérhetik, mit vihetünk majd magunkkal a Marsra. Előfordulhat, hogy idővel olyan organizmusokat fogunk találni a vörös bolygón, amelyek valójában tőlünk származnak.

A mostani űrséta a Boeing Starliner űrhajó tesztküldetését is befolyásolta. A kapszula június 5-én indult el, fedélzetén Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákkal. Az űreszköz egy nappal később dokkolt az ISS-re, ahol a tervek szerint eredetileg egy hétig maradt volna, ám a missziót a Starliner meghibásodása miatt meg kellett hosszabbítani. A páros jelen állás szerint csak június 18-án térhet haza. Részben az űrséta miatt az űrállomás legénysége nem tudta időben helyreállítani a kapszulát. A csúszás előnye ugyanakkor, hogy a csapat további ellenőrzéseket tud majd elvégezni az űrhajón. Az elkövetkező időszakban a mostanival együtt három űrsétát is elvégeznek, a másik kettőt várhatóan szintén nyáron hajtják végre.