Jó hír a gyermektelen babaváró és csokos párok számára

Egy új törvényi rendelkezés értelmében a gyermek nélkül maradt babaváró hitelesek és csokosok számára lehetőség nyílik a büntetőkamat és a kamattámogatás visszafizetésének elengedésére.

Egy frissen elfogadott salátatörvény részeként a gyermekáldás nélkül maradt párok számára kedvező változásokat vezetnek be. A törvény értelmében, ha a babaváró hitel vagy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) feltételei nem teljesülnek, a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében részben vagy egészben lemondhatnak az állami követelésről. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyermekvállalás elmaradása esetén fennálló büntetőkamatot és a korábban igénybe vett kamattámogatást nem kell visszafizetniük az érintett pároknak.

A méltányossági eljárás lehetősége korábban is létezett, de csak korlátozott körülmények között, például orvosi igazolással rendelkező meddő pároknál volt alkalmazható. A mostani változások pontos tartalmát és feltételeit egy későbbi kormányrendelet fogja meghatározni.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi stabilitási jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekvállaláshoz kötött családtámogatási programok, mint a csok és a babaváró kölcsön, jelentős kockázatot jelenthetnek a pénzügyi rendszerre. A jelentés szerint a 2019-ben babaváró hitelt felvett házaspárok 25 százalékánál nem született gyermek a 2023. júliusáig tartó időszakban, ami körülbelül 12 ezer hitelszerződést érint. A csok esetében a nemteljesülési arány 27-33 százalék között mozog. Az érintett párok számára az ötéves türelmi idő letelte után büntetőkamatot és a korábban igénybe vett hitelkedvezmények visszafizetését írták elő. A legfrissebb adatok szerint 2024 második felében jár le az első babaváró-szerződések határideje, ahol 12 ezer szerződés összesen 115 milliárd forintban veszti el a kamattámogatást. A 2016-ban három gyereket vállaló csokosok határideje is most jön el, és az esetek felében nem lett elég gyerek. A 2023. júniusi adatok alapján ezekben a szerződésekben még nem teljesült a gyermekvállalás feltétele.

Ez a salátacsomag egyebek mellett felhatalmazza a kormányt, hogy minden iskolában és kollégiumban meghatározzon be nem vihető (tiltott) tárgyakat, illetve olyanokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel szabad az órán használni.

A törvény értelmében október 1-jétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat látja el az önkormányzatok helyett a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, ami az ország más részein már megvalósult. Az önkormányzatokkal kötött szerződések szeptember 30-án hatályukat vesztik.