Budapesten megismételt főpolgármester-választás esetén a határidő július 9.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése alapján, ha újra kell tartani a budapesti főpolgármester-választást, azt legkésőbb július 9-ig meg kell szervezni.

Mécs János, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának jogi szakértője szerint alacsony a valószínűsége annak, hogy a főváros egész területén elrendelik a választás megismétlését. Mécs a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi széttartó joggyakorlat mellett ez kevésbé valószínű. Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza szerint is minimális esély van arra, hogy egész Budapesten megismételjék a választást.

Karácsony Gergely, a város jelenlegi vezetője, egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését. Karácsony szerint az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának módja csökkentette a választási eljárásba vetett bizalmat, és kijelentette, hogy a jogállamiság és a demokrácia maradványai veszélyben vannak Magyarországon.

A jogi szakértő, Mécs János álláspontja szerint Karácsony által felhozott eljárási problémák jogosak. Úgy véli, az NVB-nek kötelezően el kellett volna rendelnie a delegáltak részvételét az érvénytelen szavazatok újraszámlálásánál, vagy a szavazókörökből érkező összes lepecsételt urnát magához kellett volna kérnie, és központilag kellett volna elvégezni a számolást.

Karácsony a Vitézy Dávid által kezdeményezett újraszámlálást támadta meg az NVB-nél, amelynek keddig kell döntenie az ügyben. Az NVB Vitézy Dávid fellebbezése után szerda este rendelte el, hogy mind a 24 592 érvénytelen szavazatot számolják újra.

Mécs szerint, ha Karácsony érvelését elfogadják, akkor is valószínűbb, hogy csak részlegesen, azaz csak bizonyos területeken rendelik el a szavazás megismétlését, ahol a problémák bizonyíthatóan fennálltak. Pozitív döntés esetén a Kúriának három napja, az Alkotmánybíróságnak pedig további hat napja van a saját döntésének meghozatalára.

Ezt követően kerülhet sor a választás időpontjának kitűzésére, amelynek az eredeti választást követő 30 napon belül kell megtörténnie. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerint, ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, akkor azt a megismételtetett szavazás napját (június 9.) követő harminc napon belüli időpontra kell kitűzni.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek szerepelnek a szavazólapon, mint az eredeti választáson. A jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző 2. nap 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről. Így, ha meg is ismételnék a főpolgármester-választást, új jelöltet nem lehet állítani, ám az új szavazólapokon már nem szerepelne Szentkirályi Alexandra neve.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint, ha a jogerősen megválasztott főpolgármester-jelölt valamilyen okból lemond, akkor új választást tűz ki a választási bizottság, és az új választáson már bárki elindulhat. Az NVI szerint a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek az NVI-hez, ahol elzárták azokat, és az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság pénteken 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.

Karácsony Gergely telefonon elnézést kért Vitézy Dávidtól a kiszivárgott hangfelvételek miatt, és bízik abban, hogy visszaállíthatják az emberi hangnemet a politikában. Vitézy elfogadja a jogerős eredményt és tiszteletben fogja tartani, de hangsúlyozta, hogy Karácsony csak akkor fogadja el az eredményt, ha ő nyer.