Magyarországi munkahelyi balesetek és a megelőzés lehetőségei

Tavaly Magyarországon több mint húsz ezer, a munkavégzést három napnál hosszabb ideig akadályozó baleset történt, melyek közül hatvan kettő halállal végződött. A munkavédelmi felügyelet szerint ezek a tragédiák megfelelő odafigyeléssel és szükséges ismeretekkel elkerülhetők lettek volna.

A 2020-as évben a magyar munkáltatók 20 658 olyan munkahelyi balesetet jelentettek, amelyek miatt a dolgozók több mint három munkanapot voltak kénytelenek távol maradni a munkahelyüktől. Ezek között 62 esetben volt halálos kimenetelű a baleset.

Egy konkrét eset kapcsán a Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik egy 15 éves fiút munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak. A fiatal munkavállaló kezeit egy gép összepréselte a munka során.

A munkavédelmi felügyelet elemzései rámutatnak, hogy a balesetek többsége megelőzhető lett volna, ha a munkáltatók és a dolgozók is több figyelmet fordítanak a biztonsági előírásokra és a szükséges ismeretek elsajátítására.

Egy másik, nem munkahelyi incidens során Kecskeméten egy férfi gyermekei jelenlétében fenyegette meg a buszsofőrt, amiért az állítólag orruk előtt csukta be az ajtót. A sofőr a fenyegetés miatt rendőri segítséget kért, és a többi utasnak mentesítőjáratra kellett átszállnia. Az ügyészség a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Az eset rávilágít arra, hogy a konfliktusok és veszélyes helyzetek nem csak a munkahelyeken, hanem a mindennapi élet más területein is előfordulhatnak, és fontos a megfelelő elővigyázatosság és konfliktuskezelés.