Független színházakért indított támogatási kampány

Az Alapítvány a Magyar Színházakért, az eSzínházat is működtető szervezet, a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal karöltve támogatási kampányt és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok megsegítésére.

A magyar színházi élet meghatározó résztvevői a független színházak és társulatok, amelyek a '60-as évektől kezdve új látásmódot hoznak, kísérleteznek és aktív szerepet vállalnak az új generációk és alkotók bemutatásában. A kezdeményezés célja, hogy segítséget nyújtson a független színházi szcénának, különösen most, amikor a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás drasztikusan csökkent. Az Alapítvány a Magyar Színházakért szerint 2024 őszétől több meghatározó társulat előadásai veszélybe kerülhetnek.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért hangsúlyozza, hogy kötelességük támogatni a független színházakat és társulatokat, beleértve a színházi neveléssel foglalkozókat is, akiknek a fennmaradása forog kockán.

A Katona József Színház, az Örkény Színház és a Radnóti Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy pótolják a független műhelyek és alkotók hiányzó forrásait. Emellett számos ismert személyiség is támogatja a kampányt, köztük Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Veiszer Alinda és Závada Péter.

Kováts Adél a független színházakat a színházi szakma "örök fiataljainak", Székely Csaba a "szakma gerincének" nevezi, míg Alföldi Róbert szerint a független színházi csapatok és műhelyek nélkül a magyar színháznak nincs jövője.

A kezdeményezés részeként az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház az eSzínház keretében műsorra tűzött előadásokból származó teljes bevételt a független színházaknak ajánlják fel. Az adománygyűjtő kampányhoz az interneten és a közösségi médiában is lehet csatlakozni.

A kampány célja, hogy a 2024/2025-ös színházi évad tekintetében biztosítható legyen a meghatározó független műhelyek megfelelő működése.