Szorongásmentes nyártervezés - szülőknek

Sok szülő szembesül a nyári programok tervezésének lelki terheivel, miközben igyekszik megfelelni a különböző elvárásoknak.

Magyarországon a szülőknek idén is több mint tíz hetes nyári szünetre kell programot szervezniük gyerekeik számára, ami komoly kihívást jelenthet.

Filep Orsolya Veronika klinikai szakpszichológus szerint a szülőknek számos – vélt vagy valós – elvárásnak kell megfelelniük, ami feszültséget és stresszt okozhat. A gyerekeknek nyáron is szükségük van a pihenésre, feltöltődésre és a változatos programokra, hogy szeptemberben elegendő erőforrással kezdhessék az iskolát.

A társadalmi nyomás is befolyásolhatja a szülőket, akiknek bizonyos rétegekben meg kell felelniük különféle elvárásoknak, mint például a külföldi nyaralás vagy a balatoni vakáció. Filep Orsolya Veronika szerint azonban a családi impulzusok akkor is megadhatók, ha a szülőnek kevés a szabadsága, hiszen nem szükséges hosszú utazásokra menni a minőségi idő érdekében.

A szülők szorongását növelheti a szabadságok ütemezése, a váratlan helyzetek, mint például betegségek vagy balesetek kezelése, valamint a táborok és a közös nyaralások finanszírozása. Speciális étrendű gyermek esetében a táborokban való étkezés is aggodalomra adhat okot.

A tudatos tervezés segíthet a lelki terhek csökkentésében, és érdemes előre felmérni az igényeket, célokat és a lehetséges váratlan helyzeteket. Az autizmus spektrumzavarral vagy ADHD-val diagnosztizált gyerekeknek különösen jót tesznek a biztos keretek, de általában is előnyös, ha a nyárnak van egyfajta íve.

A gyerekek teljesítményszorongása csökkenhet, ha a szünidő alatt nem kell teljesíteniük, és szabadabban élhetik meg a napjaikat. A közös tervezés segíthet a motiváció megtalálásában, és a gyerekkel közösen érdemes megtervezni a nyári tevékenységeket.

A szülők dilemmája lehet a gyerekek elektronikus eszközhasználata is, különösen a nyári szabadság idején. Filep Orsolya Veronika szerint figyelni kell arra, hogy a gyermek mire használja az eszközöket, és érdemes kereteket szabni az eszközhasználatra.

A többgyermekes családok előnyben lehetnek, mivel a testvérek közös játéka enyhítheti a szülők terheit. A szülőknek nyáron is biztosítaniuk kellene gyermekük számára a kortárs kapcsolódás lehetőségét, ami akár erősebb élményt is nyújthat, mint egy drága nyaralás.